Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Някой се е вързал". Как един колаж стана фалшива новина за български корени на Путин


Владимир Путин по време на заседание на борда на образователната фондация "Талант и успех" на 11 май 2022 г. Вляво зад него се вижда корицата на футболна енциклопедия.
Владимир Путин по време на заседание на борда на образователната фондация "Талант и успех" на 11 май 2022 г. Вляво зад него се вижда корицата на футболна енциклопедия.

Готвач издава кулинарна книга. Негов приятел на шега прави колаж от корицата ѝ и снимка на Путин. Така излиза, че гозбите на готвача са в библиотеката на руския президент. Но шегата стига до абсурд. Врачанска медия публикува колажа като доказателство, че Путин е с български корени.

Руският президент Владимир Путин е ценител на традиционната кухня на Северозападна България, а това е доказателство, че корените на неговия род произлизат от Чипровския край.

Ако това изречение ви звучи като виц, може би сте пропуснали новината във врачанския регионален сайт “Конкурент”, озаглавена: “Владимир Путин с невероятен жест към Северозапада”.

Тя беше публикувана на 14 май заедно със снимка на руския президент от негова публична поява. Путин беше седнал пред библиотека, в която се вижда корицата на кулинарната книга “Гозбите у Северозапада”.

В дъното на тази история се оказва една приятелска шега, достигнала до регионалната медия и възприета от нея като истина. На свой ред изданието я публикува, без да направи проверка. Резултатът е, че новината за “жеста” на Путин към Северозапада е прочетена близо 10 000 пъти в сайта на “Конкурент” и е споделена трийсетина пъти във Фейсбук.

Автентичната снимка не съдържа българска кулинарна книга.

Проверка на Свободна Европа показа, че кадърът всъщност е колаж. Истинската снимка на Путин е направена на 11 май от фотограф на Франс прес по време на заседание на руска образователна фондация. Автентичната снимка не съдържа българска кулинарна книга. На нейното място в библиотеката зад Путин се вижда футболна енциклопедия.

“Конкурент” обаче представя колажа за оригинална снимка. И твърди, че присъствието на българската кулинарна книга зад руския президент потвърждава една хипотеза, лансирана от години предимно в таблоидни издания: че корените на рода на Путин произлизат от Северозападна България.

Скрийншот от публикацията в "Конкурент" от 14 май 2022 г.
Скрийншот от публикацията в "Конкурент" от 14 май 2022 г.

Нейният първоизточник е възпитаничката на Московския държавен университет Добринка Райчинова. От над десетилетие тя твърди, че е открила следа, че родоначалникът на семейството на Путин може би е момче, оцеляло след Чипровското въстание през 1688 г. и впоследствие мигрирало до Санкт Петербург, където на 7 октомври 1952 г. е роден руският президент.

"Не можем да потвърдим автентичността"

Свободна Европа изпрати няколко писмени въпроса до редакцията на “Конкурент”. В отговор главният редактор на изданието Георги Александров призна в свой имейл, че не знае нито дали снимката на Путин с българската кулинарна книга е автентична, нито кой притежава правата ѝ.

“Снимката на Владимир Путин ни е изпратена на електронната поща. Авторът не е анонимен, но не можем да потвърдим автентичността на кадъра”, отговори Александров, уточнявайки, че материалът за “жеста” на руския президент към България е “информативен, а не рекламен”.

Публикувахме го, защото за първи път е потвърдена история, която се разказва в Чипровския край от уста на уста.
Георги Александров

“Публикувахме го, защото за първи път е потвърдена история, която се разказва в Чипровския край от уста на уста”, написа още в имейла си до Свободна Европа главният редактор на регионалната медия.

Помолихме за допълнително уточнение дали “Конкурент” е потвърдило хипотезата за българските корени на Путин с информация от друг, независим източник, но Александров отказа да отговаря на повече въпроси.

“Мисля, че доста изчерпателно и подробно отговорих на поставените от вас въпроси. Направих го добронамерено, макар че можех да не правя това усилие”, написа журналистът във втория си имейл, посочвайки, че Свободна Европа може да продължи с “разсъжденията си” в “друга посока”, но “без участието на “Конкурент”, моля”.

"Всичко тръгна от шега на мой приятел"

Междувременно потърсихме и автора на “Гозбите у Северозапада” и професионален готвач Иван Сашов. Изпратихме на имейла му сходни въпроси, за да разберем дали от редакцията на врачанската медия са го потърсили във връзка с публикацията за Путин.

“Всичко тръгна от шега на мой приятел към мен с този колаж. Йоан Константинов го беше споделил в Туитър, може би и в други мрежи. Посмяхме се и мислех, че там си е останал… Сега гледам и се чудя “Не!Новините” ли чета”, отговори ни Сашов, визирайки хумористичния сайт за абсурдни новини на Самуил Петканов.

В имейл до Свободна Европа готвачът посочва, че никога не е имал контакт с “Конкурент”, че не е твърдял, че книгата му е доказателство за българските корени на Путин, както и че не е търсил начин да рекламира творбата си.

Знам какъв зор беше в началото някой да напише и ред, камо ли да имам за рекламно лице световен диктатор.
Иван Сашов

“Книгата е отдавна изчерпана, нямам и не съм имал договор за реклама. Тази книга е издадена на краудфъндинг принцип и никога не съм имал бюджет за реклама… Знам какъв зор беше в началото някой да напише и ред, камо ли да имам за рекламно лице световен диктатор”, гласеше още отговорът на Иван Сашов.

В следващ свой имейл до Свободна Европа той добави, че е писал на “Конкурент”, опровергавайки автентичността на колажа с руския президент, но не е получил отговор. Освен това Сашов ни предостави скрийншот от съобщение, написано на северозападен диалект. С него приятелят му е изпратил преработената снимка на Путин на 13 май, ден преди публикацията във врачанския сайт.

Скрийншот от съобщението, с което приятелят на Иван Сашов му е изпратил колажа с Путин на 13 май.
Скрийншот от съобщението, с което приятелят на Иван Сашов му е изпратил колажа с Путин на 13 май.

Съобщението гласи: “Коги сакаш да завладееш Свето, ама ти се сака и Покрекло да поапнеш...”

“На пръв поглед невинна работа, но някой се е вързал”, обобщи цялата история авторът на “Гозбите у Северозапада”.

Макар случаят да има по-скоро хумористични нюанси, той е показателен за лекотата, с която някои медии публикуват откровена дезинформация, особено ако тя е свързана с Русия и България.

Миналата седмица беше публикувано проучване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), според което от началото на руската военна инвазия в Украйна проруското пропагандно съдържание в български онлайн медии се е увеличило десетократно. Според представените данни от 24 февруари насам проруските статии са нараснали от средно по 39 до 397 на ден.

При изследването е използвана автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира съдържание от над 8000 сайта и блога на български език. Търсачката ѝ позволява да се откроят съответните статии по ключови думи.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG