Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде са евтините дърва на държавни цени, които обеща Корнелия Нинова


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Ако се отоплявате с дърва, за един сезон ви трябват между 10 и 15 куб. м. Ако средната цена на кубик е около 100 лв., това прави между 1000 и 1500 лв. Корнелия Нинова беше обещала по-евтини дърва. Какво стана с обещанието?

България е с най-голям дял от населението, който няма възможност да се отоплява адекватно според данни на Евростат. Данните са от преди кризата, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. Една трета от българите още тогава не са успявали да си позволят да отопляват адекватно жилищата си. Сега този проблем се изостря, защото цените на енергоносителите скачат главоломно.

В средата на май правителството обяви мерки срещу кризата и растящата инфлация. Сред тях са намаляване на ставката на ДДС за парното, топлата вода и природния газ. Те би трябвало да облекчат сметките на хората. Сред мерките обаче липсва подпомагане за домакинствата, които се отопляват на дърва, а те са много повече.

Регулирането на дърводобива е ресор на БСП, но социалистите настояваха много повече за нулева ДДС-ставка за хляба. Ето резултата: хлябът няма да поевтинее, но пък цената на дървата за огрев правят сметката за отопление непосилна.

През февруари вицепремиерът Корнелия Нинова и земеделският министър Иван Иванов (БСП) обявиха, че държавата влиза директно в пазара на дървесина и цената ще пада. Всъщност държавата винаги е била играч на пазара на дървесина. Днес, три месеца по-късно, цената на дървата за огрев все така върви нагоре.

Свободна Европа потърси информация в министерството, в държавните предприятия, експерти и потребители къде са евтините дърва на държавни цени.

Обещанието

Традиционно в края на лятото и началото на есента хората, които се топлят на дърва, започват да купуват количества за зимата. Кризата за дърва от края на миналата година и постоянният ръст на цените обаче променят тази тенденция. Хората купуват целогодишно.

В средата на февруари вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на земеделието обявиха, че махат “посредниците” от търговията с дървен материал. Според Нинова по този начин ще бъдат подпомогнати над 1,5 милиона домакинства.

“Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее“, каза министърът на земеделието Иван Иванов.

Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете и така цената за населението ще намалее
Иван Иванов, министър на земеделието (БСП)

Корнелия Нинова каза, че държавата „влиза в ролята си и в този сектор“, посредниците ще се ограничат и цените ще паднат. Тя даде за пример държавен склад, в който дървесината се добива за 84 лв. за куб. м, докато пазарната й цена е 160 лв. Нинова обяви, че 17 склада в държавни ловни стопанства започват работа, а общият им брой ще достигне 56.

Повече от три месеца по-късно информация за отворените складове няма. За доставка на дърва се чака, а цената расте.

Свободна Европа потърси информация за тези складове, но на сайта на земеделското министерство такава няма. Преди това обаче нека обясним каква е уловката с общата формулировка "склад за дърва" и как се формира крайната цена на дървата за огрев.

Що е то склад

"Склад" може да значи включително и място в гората, където са натрупани отрязаните дърва. Когато се продават така, в цената им е включена само стойността на самата дървесина и работата на дървосекачите. Често тези места са непроходими и дотам не може да стигне с обикновен автомобил или камион.

Но "склад" е и място край удобен градски път, който е лесно достъпен. Там цената на дървата е по-висока, защото в нея вече е включено извозването с високопроходима техника от гората и разстоянието в километри до скрада. Отделно се плаща и ако искате дървата да са нарязани и готови за употреба.

Къде са дървата на държавни цени

Така стигаме до цените, за които говорят вицепремиерът Корнелия Нинова и земеделският министър Иван Иванов. Свободна Европа провери каква е наличната публична информация.

  • „Югоизточно държавно предприятие“ – Сливен

Предприятието стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В началото на май е публикуван ценоразпис на стопанството в Царево. Предлаганата ненарязана дървесина е на цена от 92 до 102 лева за кубичен метър. От съобщението става ясно, че тя се намира във временен склад, т.е. някъде в гората.

Стопанството в Несебър е обявило цена за плътен кубик от 163 лева от склад в гората. И в двата случая това означава, че върху тези цени ще трябва се платят поне по 20 лева на кубик за т.нар. подвоз - изкарване на дървата от гората.

  • „Северноцентрално държавно предприятие“ – Габрово

Предприятието стопанисва горските територии във Велико Търново, Габрово, Елена, Бяла, Горна Оряховица, Разград, Свищов, Севлиево. В последния публикуван ценоразпис от временен склад цените са между 84 и 114 лева за плътен кубичен метър.

Дърва за огрев от централния склад в Горна Оряховица са обявени на цени между 85 и 175 лева за пространствен кубик. Най-ниската цена е за ненарязани дърва и без включено товарене.

  • „Югозападно държавно предприятие“ – Благоевград

„Цената на дървата на пространствен кубик на склад в гората е 46 лева“, каза за Свободна Европа директорът на предприятието Дамян Дамянов. Цената на дребно е 90 лева. Дамянов каза, че желаещите да купят дърва могат да се запишат директно в големите складове на предприятието, а хората от по-малките населени места - при кметовете. „От наша страна няма основание за вдигане на цената. Единственият фактор, който може да влияе, е горивото, каза Дамянов.

До този момент предприятието е продало незначителни количества на фона на годишното потребление. От средата на март са продадени около 1200 кубични метра дърва за огрев при потребление от около 160 хил. кубика.

На сайтовете на „Южноцентрално държавно предприятие“ – Смолян и „Североизточно държавно предприятие“ - Шумен няма публикувани ценоразписи.

Проверка на Свободна Европа показа, че на територията на "Североизточното държавно предприятие" към момента функционират само складовете във Варна и Добрич за продажба на дърва за местно население. Цените са по 90 лева за пространствен кубик с включен транспорт до 10 км, а продажбите са от временен склад в гората.

Какво се случва на пазара

Дървата за огрев се продават на цена от 80 до 140 лева. Това споделят в социалните мрежи хора от различни населени места. Много от тях нямат информация за възможността и начините за купуване на дърва директно от складове на държавните предприятия.

В Сандански наразяни и нацепени дърва могат да се купят за 100 лева. В Пазарджик обаче те достигат цена от 150 лева. В района на София цената за кубичен метър е между 120 и 140 лева.

В някои населени места снабдяването става чрез кметовете. Хората обаче споделят, че за доставка се чака и няма информация кога ще пристигнат поръчаните количества.

За отопление на едно семейство за сезон са необходими между 10 и 15 кубични метра дърва. При средна цена от около 100 лева, това означава между 1000 и 1500 лева. Засега.

Защо дървата са скъпи?

"Приказките за евтини дърва са лицемерие, защото публични ценоразписи на горски стопанства в Стара планина показват, че цената на един пространствен кубик дърва от временен склад в гората струва близо 70 лв". Това каза за Свободна Европа депутатът и бивш директор на Агенцията по горите Александър Дунчев ("Продължаваме промяната").

Приказките за евтини дърва са лицемерие
Александър Дунчев ("Продължаваме промяната")

В същото време организацията "За да остане природа" е направила анализ на 80 дългосрочни договора с големи предприятия и заводи за дървесина. Те показват, че на тях същите дърва се продават на цена от 60 лв. за кубик. "Причина за това е продажбата на дървесината на начални, т.е. нулеви цени чрез нагласени търгове, на които участва само определена фирма", каза Дунчев. Той даде пример със „Северозападното държавно предприятие“, където в една от тръжните документации е било забравено името на завода, за който очевидно е бил предназначен конкурса и дървесината на нулева цена.

Според Дунчев реалната цена на дървата за огрев с докарването е около 180 лв. за пространствен кубичен метър. "Цена от 80 и под 80 лева е нереална. Причината е, че както със строителната дървесина, така и с дървата за огрев има спекула. Тя е следствие от нагласените търгове при продажбата на дървесина на т.нар. „местни търговци“, както и при дългосрочните договори".

Дунчев обясни, че когато същите тези фирми, купили евтино дървесина на нагласени търгове, участват на общи търгове и "надуват цените до краен предел, изкупувайки целия ресурс на пазара. И това води до спекула".

Именно те са причина да се вдига изкуствено цената на дървата и да се създава недостиг. "Ние предложихме парламентът да гласува антимонополни мерки, подкрепени от 90 фирми от Западните Родопи, но те бяха отхвърлени. Тази спекула създава възможност да генерират дефицит на дърва и да вдигат цената. Над 50 на сто от дървесината в България се продава чрез нагласени търгове. Цената за местните хора нямаше да е толкова висока, ако не беше спекулата чрез нагласените търгове", каза Дунчев.

Дунчев прогнозира, че по тази причина на есен цената на дървата за огрев ще скочи до 90-100 лв. за кубичен метър, "докато за заводите ще си остане 60 лв."

Липсата на обещаните държавни складове потвърди и председателят на Асоциацията на дърводобивните фирми в България Цветан Цонев. "Дори и планираните складове не са отворени. Няма навсякъде", каза Цонев. По думите му "цената на дървесината не пада, защото много популистки се говори за "цена на дърва", като се пропуска всичко останало - транспорт, рязане и т.н".

От Министерството на земеделието не отговориха на въпросите на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG