Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски обвини Путин, че провежда геноцид в Северодонецк


Останките от ракета са заснети в Лисичанск на 25 май.
Останките от ракета са заснети в Лисичанск на 25 май.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че извършва геноцид на изток, където руснаците настъпват към градовете Северодонецк и Лисичанск. Заради това той призова западните държави да престанат "да си играят" с Русия и да помогнат за прекратяване на войната.

Руските сили засилват офанзивата си в най-източната част на област Донбас. В петък те бомбардираха интензивно и североизточния град Харков, където по информация на украинските власти са убити 9 души и ранени 19 през последното денонощие.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а руските сили се опитват да го откъснат от останалата част на контролираната от Киев територия в Донбас.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60% от жилищните сгради са разрушени, съобщи кметът на града Олександър Стрюк.

В редовното си среднощно видео обръщение Зеленски осъди атаката на Москва срещу двата града. По думите му бомбардировките са толкова тежки, че целият регион може да остане „ненаселен“.

„Всичко това, включително депортирането на нашия народ и масовите убийства на цивилни, е очевидна политика на геноцид, провеждана от Русия“, каза Зеленски.

В петък британското министерство на отбраната потвърди, че руските сили оказват сериозен натиск за взимане на контрол над Северодонецк и Лисичанск. Но Украйна удържа Москва да не превземе цялата област Донбас и запазва контрол над множество защитени сектори.

На дипломатическия фронт

Междувременно италианският премиер Марио Драги заяви, че е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин в опит да бъде предотвратена зърнена криза заради блокирането от Русия на украински пристанища и износа по море на украински зърнени култури.

Путин е казал на Драги, че виновни за това биха били санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз срещу Русия. Той е изразил готовност да подпомогне предотвратяването на тази криза, ако Западът вдигне санкциите. Великобритания веднага отговори на руския президент, че се опитва да изнудва света и че санкциите няма да бъдат махнати.

Драги казва, че ще продължи да се опитва да помогне за деблокиране на износа на украинско зърно през черноморските пристанища на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG