Връзки за достъпност

Извънредни новини

В евро от 1 януари 2024. Правителството прие плана за въвеждане на новата валута


Вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова преди заседанието на кабинета на 27 май 2022 г.
Вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова преди заседанието на кабинета на 27 май 2022 г.

Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България в петък. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми“, каза Василев.

Заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 г.

По думите на Василев това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Ще продължат и обществените и експертни дискусии за присъединяването на България в еврозоната.

„България де факто е приела еврото през Валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро“, каза още министърът на финансите.

В изявлението си Василев припомни, че планът е публичен от юни 2021 г. и в него има множество детайли. За пример той даде изискване, сложено за защита на потребителите, да бъдат показвани цените на продуктите в магазина и в двете валути 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след него.

Курсът, по който ще се прави превалутирането от левове в евро, е фиксиран и е текущият курс. Предстои и подготовката на редица институции, които ще трябва да започнат да работят в евро.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) критикува инициативата да се приема плана в този момент преди заседанието на кабинета в петък, защото според него е необходим предварителен анализ на ефектите от въвеждането на единната валута. ИТН иска още и да се направи оценка от Министерството на финансите и БНБ.

Преди началото на правителственото заседание в петък премиерът Кирил Петков каза, че приемането на плана е важна стъпка по пътя към еврозоната.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната", каза Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG