Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" ще опита да инициира референдум за въвеждането на еврото 


Костадин Костадинов (в средата) и колегите му от парламентарната група на "Възраждане".
Костадин Костадинов (в средата) и колегите му от парламентарната група на "Възраждане".

Проруската опозиционна партия “Възраждане” започва консултации за иницииране на национален референдум за въвеждането на еврото в България. Това обяви в събота лидерът ѝ Костадин Костадинов в профила си във Фейсбук.

Преди ден Министерският съвет прие план за въвеждане на европейската валута от 1 януари 2024 г. Решението обаче не беше взето единодушно - срещу него гласуваха представителите на БСП и “Има такъв народ” в кабинета.

Костадинов определи приемането на плана като “поредно национално предателство” на правителството на Кирил Петков и декларира, че “Възраждане” започва консултации за събирането на поне 48 подписа на депутати за провеждане на референдум по темата. Партията има общо 13 народни представители и затова ще търси подкрепа от поне още 35 техни колеги от останалите формации в парламента.

По думите на Костадинов, ако “Възраждане” не успее да събере необходимата подкрепа за идеята си в Народното събрание, ще предприеме събиране на поне 200 000 подписа от граждани, за да разгледа парламентът искането за референдум, както и поне 400 000 подписа, за да се превърне предложението в задължително за изпълнение.

“Логично е едно толкова съдбоносно решение да бъде взето от целия български народ, а не само от 10 министри на ПП и ДБ”, написа лидерът на проруската формация.

Планът за въвеждането на еврото в България беше изработен още в средата на миналата година. Той предвижда превалутирането да се извършва чрез прилагането на сегашния фиксиран валутен курс между еврото и лева. След въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законни платежни средствa, пише “Медиапул”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG