Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия окончателно отказа да екстрадира Цветан Василев. Той остава политически бежанец 


Цветан Василев (вдясно) в компанията на Делян Пеевски и Николай Бареков преди фалита на КТБ през 2014 г.
Цветан Василев (вдясно) в компанията на Делян Пеевски и Николай Бареков преди фалита на КТБ през 2014 г.

Апелативният съд в сръбската столица Белград окончателно отхвърли българското искане за екстрадирането на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, съобщи БГНЕС в събота.

Втората инстанция потвърждава решението на Висшия съд, който по-рано прие, че в случая не са изпълнени законовите изисквания Василев да бъде върнат принудително в София. Той е задочно подсъдим за източването на КТБ като прокуратурата твърди, че е бил основният ръководител на схемата.

Решението на Апелативния съд в Белград на практика означава, че искането за екстрадицията на бившия банкер окончателно е отхвърлено. В момента Василев е със статут на политически бежанец в Сърбия, който му е бил предоставен през юли миналата година в отговор на негова молба, подадена в сръбското МВР още през май 2018 г., уточнява БГНЕС.

Сега апелативните съдии пишат в решението си, че в случая "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение".

В мотивите им се казва още, че "в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Цветан Василев се намира в Сърбия от 2014 г., когато избяга от България след обявения фалит на КТБ. Наблюдаващ прокурор на делото за източването на банката беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

След като написа обвинителния акт по случая, без да спомене в него дотогавашния партньор на Василев - Делян Пеевски, Гешев първо оглави Специализираната прокуратъра, след това стана заместник на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а в края на 2019 г. беше избран от ВСС и за негов наследник.

В момента делото за източването на КТБ все още е висящо на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, който до няколко месеца ще спре да съществува, тъй като наскоро парламентът реши да закрие специализираното правосъдие.

През февруари 2020 г. Гешев обвини Русия, че пази Василев с помощта на Сърбия. Тогава главният прокурор писа до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и до тогавашния председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

Гешев твърдеше в писмата си, че Сърбия не прилага ефективно Европейската конвенция по отношение на задълженията за произнасяне в разумен срок, защото под това определение, о думите му, се разбира срок до 90 дни, а България официално иска екстрадицията на Василев от години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG