Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обвърза износа на зърно от Украйна с отпадане на санкциите срещу Русия


Владимир Путин
Владимир Путин

Русия е готова да спомогне за възстановяването на износа на зърно от Украйна, ако Западът свали санкциите си, обявени в отговор на руската военна инвазия, започнала на 24 февруари.

Това е заявил руският президент Владимир Путин на френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц по време на телефонен разговор, проведен в събота, съобщи Кремъл.

Според официалното съобщение Русия е “готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от черноморските пристанища“. Тези пристанища са блокирани от началото на пълномащабната инвазия на Москва.

“Увеличаването на доставките на руски торове и селскостопански продукти също ще помогне за намаляване на напрежението на световния пазар на храни, което, разбира се, ще наложи премахването на съответните санкции“, допълва Кремъл.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница, царевица и слънчогледово олио в света, но руските сили в момента блокират черноморските пристанища на страната, застрашавайки световните доставки на храна.

Затова международната общност нееднократно призова Москва да деблокира пристанищата и да разреши износа на украинско зърно.

По време на разговора си с двамата западни лидери Путин е предупредил, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна “създават рискове за дестабилизация на положението и изострането на хуманитарната криза”.

Телефонният разговор между тримата става факт два дни преди организираната в началото на следващата седмица извънредна среща на върха на Европейския съюз по повод войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG