Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел предложи на България отсрочка за ембаргото над руския петрол 


Бензиноколонка в Русия (илюстративна снимка)
Бензиноколонка в Русия (илюстративна снимка)

Европейската комисия (ЕК) е предложила на България преходен период за спирането на вноса от петрол от Русия до юни или декември 2024 г. Това съобщи агенция "Блумбърг" в неделя като новината беше потвърдена пред БНР от източник от Европейския съюз (ЕС). Според неофициалната информация на националното радио предложението удовлетворява българското правителство.

Забраната на внос на руски петрол в ЕС е част от шестия пакет европейски санкции, които Брюксел възнамерява да наложи на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Наред с България, Словакия и Унгария обаче декларираха, че са твърде зависими от руския петрол и не могат да му наложат ембарго веднага. Затова ЕК е предложила отсрочки и на тях - съответно до средата и до края на 2024 г.

Постоянните представители на ЕС заседават по темата в неделя, ден преди започващата в понеделник двудневна среща на върха на Евросъюза. Според БНР запознати с предложенията за отсрочка към България, Словакия и Унгария са скептични дали този вариант би бил приет от всички останали страни членки. Причината е, че това може да се стори като половинчата мярка на Полша и Балтийските държави, които настояват вноса на руски петрол в ЕС да бъде спрян възможно най-бързо.

“Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, нуждаещи се от време за такива санкции”, коментира пред БНР министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер.

Още на 13 май пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи, че има уверения от Еврокомисията, че ще бъде взето предвид нашето искане да бъдем включени в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол, припомня БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG