Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските сили засилват офанзивата си срещу Северодонецк и Лисичанск 


Срината жилищна сграда в Лисичанск
Срината жилищна сграда в Лисичанск

Руските сили засилиха атаките си срещу последните два големи градове под украински контрол в източната Луганска област - Северодонецк и Лисичанск.

След като в последните дни Москва обяви, че руските военни са поели контрол над железопътния възел в Донецка област Лиман и са обкръжили Северодонецк, в неделя те са опитали да овладеят стратегически позиции в района с подкрепата на интензивен артилерийски обстрел, предаде Асошиейтед прес.

Местните украински сили продължават да оказват съпротива и заради ожесточените сражения са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите.

Успоредно с атаките срещу Северодонецк, руснаците засилват опитите си да превземе и близкия град Лисичанск, където украински представители съобщават за непрекъснат обстрел.

"Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа в Телеграм областният управител Сергей Гайдай, твърдейки, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 км югоизточно от Северодонецк.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк пък съобщи за боеве около местната автогара. По думите му заради непрекъснатия руски обстрел местните цивилни са възпрепятствани дори да си набавят вода.

Украинските въоръжени сили съобщихга в неделя сутринта, че руски военни се опитват да укрепят позициите си около Лиман. Киев отрича твърденията на Москва, че градът е под руски контрол, и съобщава, че там все още се водят тежки боеве.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG