Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатура боршът да бъде обявен за украинско културно наследство 


Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатурата на Украйна традиционната зеленчукова супа борш да бъде включена в списъка с нематериалното културно наследство на човечеството, предаде БТА.

Кандидатурата е била издигната от Украйна през 2019 г. и веднага е била оспорена от Русия, която претендира, че гастрономическият специалитет е руски, а не украински.

Тя трябваше да бъде разгледана през 2023 или 2024 г., но сега комитетът на ЮНЕСКО по опазването на нематериалното културно наследство е решил да ускори процедурата, защото смята, че боршът се нуждае от спешно опазване и съхранение.

За първи път ще се действа по този начин, уточняват от ЮНЕСКО, чиято централа е в Париж. Решението е било съобщено и на Органа за оценка на ЮНЕСКО, обединяващ експерти от цял свят и председателстван сега от италианеца Пиер Луиджи Петрило.

До края на юни този орган трябва да се произнесе и в случай на положителна оценка, на 1 юли ще има извънредно заседание, на което ще се дискутира вписването на борша в списъка на нематериалното културно наследство.

Основният инициатор за подаването на кандидатурата от Украйна е киевският готвач Евгений Клопотенко, който вярва, че тази супа е “част от украинската идентичност” и “национална ценност”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG