Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пълно ембарго върху руския петрол или само на доставките с кораби. Няма съгласие в ЕС за нови санкции


Кораби доставят суров петрол към Европа. Снимката е илюстративна.
Кораби доставят суров петрол към Европа. Снимката е илюстративна.

Няма резултат от предварителните преговори между посланиците на държавите членки в ЕС във връзка със следващия пакет санкции, които Брюксел иска да наложи на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна. Най-проблемна е мярката, забраняваща вноса на руски петрол в Евросъюза.

Предварителните преговори трябваше да намерят начин ембаргото да бъде прието на извънредната двудневна среща на върха на Евросъюза, която започва в понеделник следобед в Брюксел. Лидерите на държавите членки вече пътуват натам, но съгласие не е постигнато какви санкции могат да бъдат приети от всички. Това съобщават различни европейски медии.

Според проектопредложение на Европейския съвет, което Радио Свободна Европа видя, новият пакет санкции включва петролно ембарго с временни изключени за страните, които внасят суров петрол по тръбопровод. Това са Унгария, Словакия и Чехия.

За България няма предвидена отсрочка в тази чернова, но предстои да се види каква ще е финалната версия на предложението, върху което ще дебатират и гласуват лидерите на държавите членки по-късно в понеделник и във вторник.

От пресцентъра на правителството казаха пред Свободна Европа, че ще съобщят как ще гласува България чак след като видя официалния финален пакет санкции.

В неделя агенция „Блумберг“ съобщи, че Европейската комисия е предложила различни изключения на България, Унгария, Словакия и Чехия. Според медията за София има предвиден преходен период за спирането на вноса от петрол от Русия до юни или декември 2024 г.

За Унгария се предвижда изключението за доставки по газопровод, тъй като тя получава 65% от вноса си на суров петрол от Русия през тръбопровода „Дружба“. Словакия и Чехия също получават нефт по него.

През 2021 г. Русия е доставяла по 720 000 барела суров петрол на ден до европейските рафинерии чрез основния си тръбопровод за региона. По море обаче е доставяла по 1,57 милиона барела на ден чрез пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни.

Спирането на доставките на суров петрол с кораби ще удари най-силно държавите като Белгия, Германия и Нидерландия. Те обаче дадоха ясни сигнали, че сами искат да намалят значително зависимостта си от руските доставки, без значение какво предприеме Европейският съюз като блок. .

Русия през миналата година е получила около 86 милиона долара от износ на петрол.

В срещата в понеделник чрез видео-линк ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който настоява Европа да спре енергийната търговия с Русия, защото така позволява на Москва да има средствата да продължи войната.

*Текстът в статията е обновен в 12:40 ч. в понеделник, за да включва най-новата информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG