Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изключително тежка ситуация". Руските сили продължават настъплението си в Северодонецк


Дим се издига над град Северодонецк на фона на тежки боеве между украински и руски войски в района на Донбас на 30 май.
Дим се издига над град Северодонецк на фона на тежки боеве между украински и руски войски в района на Донбас на 30 май.

Руските войски са все по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк. Тежките битки между силите на Москва и Киев по улиците на града продължават и във вторник. На този фон по-голямата част от Северодонецк вече е превърната в руини.

Украинският президент Володимир Зеленски определи ситуацията в Донбас, който е бомбардиран от седмици, като "изключително тежка". По думите му Русия е събрала там "максималната бойна мощ" на своята армия.

Какви са новините от Северодонецк

Леонид Пасечник, подкрепяният от Москва сепаратистки лидер на източната Луганска област на Украйна, каза пред ТАСС, че една трета от Северодонецк е "вече под наш контрол", въпреки че напредването на руснаците е по-бавно от очакваното.

Настъплението на Русия в градовете Северодонецк и Лисичанск от двете страни на стратегически важната река Северски Донецк е част от всеобхватна офанзива, която беше представен като част от надпревара на Кремъл с времето. Двата града играят ключова роля в опитите на Русия да овладее Донбас, преди Украйна да заздрави защитните си способности с нови западни оръжия.

"Ситуацията в Донбас остава изключително тежка. Руската армия се опитва да събере повече сили в конкретни райони, за да окаже по-голям натиск върху нашите защитници. Там, в Донбас, сега е събрана максималната бойна мощ на руската армия", каза Володимир Зеленски в обръщението си късно вечерта на 30 май.

Какво се случва по другите части от фронта

На този фон украинската армия съобщи за свои локални победи в други части на страната.

Според информация на Киев украинските сили са отблъснали руските части от село Тошкивка в южна Украйна, потенциално осуетявайки опита на Москва да обгради района.

Украинската армия съобщи още, че нейните сили са изтласкали руските войски към отбранителни позиции в селата Андриевка, Лозове и Билохорка на южния бряг на река Инхулец, която образува границата на Херсонска област. Именно там Москва се опитва да консолидира своя контрол.

"Врагът понесе загуби и се оттегли от село Миколаевка, [в] Херсонска област, което доведе до паника сред военнослужещите от други части на въоръжените сили на Руската федерация", каза Генералният щаб на Украйна в свое изявление.

Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници. Ако руските сили се изтеглят от Миколаевка обаче, това би означавало, че украинските сили са успели да си извоюват обратно няколко стратегически километра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG