Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опашки и списъци. Стотици украинци пристигнаха в лагерите в Елхово и Сарафово 


Първите укаински бежанци пристигнаха в центъра в Елхово във вторник вечерта.
Първите укаински бежанци пристигнаха в центъра в Елхово във вторник вечерта.

Стотици украински бежанци започнаха да пристигат във вторник вечерта и сряда сутринта в буферните центрове в Елхово и Сарафово. Лагерът в Елхово е с капацитет 1768 места, а този в Сарафово - 200 места. Към сряда сутринта по-големият център вече е запълнен на около една трета и сред пристигналите в него се наблюдава напрежение и недоволство от условията, съобщи бТВ.

Основните оплаквания на бежанците са заради липсата на климатици, хладилници и топла вода във фургоните, в които се настаняват хората, повечето - с малки деца. Големи опашки се оформят за попълване на списъци за преместване в почивни бази, а след това за раздаване на закуски и вода.

Още в първите сутрешни часове в сряда вече са съставени няколко списъка на хора, които искат да заминат веднага за почивни бази. Първата голяма група от украинци ще замине за бившия пионерски лагер в Ястребино, но около половината от вече пристигналите в Елхово най-вероятно ще трябва да останат още една нощ там.

Лагерът в Елхово е ограден с телени огради, но бежанците могат да излизат от него свободно.
Лагерът в Елхово е ограден с телени огради, но бежанците могат да излизат от него свободно.

От 1 юни правителството намалява от 40 на 15 лв. дневната сума, която плаща на хотелиерите за всеки бежанец, настанен в хотел, и тези, които искат да останат там, трябва сами да си доплащат престоя по време на летния почивен сезон.

Управляващите планираха кампания по преместване на всички украинци, които не могат да посрещнат тези разходи, в държавни почивни бази във вътрешността на страната. Транспортирането им от Варна и Бургас трябваше да започне в неделя с автобуси, а след това и с влакове. Тогава обаче заминаха едва около 60 души.

Фургоните не разполагат с климатици, хладилници и топла вода.
Фургоните не разполагат с климатици, хладилници и топла вода.

Липсата на интерес към организирания от държавата транспорт провокира гневна реакция на вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова.

В понеделник тя обяви, че кампанията по преместването на бежанци се прекратява, а вместо това “хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май”, ще бъдат настанени временно в центровете в Елхово и Сарафово. Планът е те да останат там най-много 72 часа, след което да бъдат транспортирани до държавни почивни бази.

Председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева съобщи, че в сряда сутринта в Елхово има 563-има украинци. Целта на властите е бързо да насочат бежанците към почивни бази като тези, които разполагат със собствен транспорт, сами тръгват към посочените им места.

По повод оплаквания, че хората не са знаели, че ги транспортират към Елхово, когато са се качвали на влакове, Тошева коментира пред бТВ, че “колегите твърдят, че на всички хора е обяснено, че тези влакове са до гара и оттам - за Елхово и Сарафово”.

Входният портал на лагера в Елхово.
Входният портал на лагера в Елхово.

Тошева призна пред Нова нюз, че условията в Елхово наистина не са подходящи за пребиваване на малки деца, тъй като металните фургони не разполагат с климатици и температурата през лятото вътре м оже да стане много висока. По думите ѝ в сряда едва ли ще бъдат транспортирани повече от половината пристигнали в Елхово, а на останалите ще им се наложи да останат втора нощ в лагера.

Междувременно зам.-министърката на туризма Ирена Георгиев коментира, че властите не разкриват в кои държавни бази възнамеряват да настанят украинци по две причини - от съображения за сигурност, а и за да дадат равен шанс на хората да намерят места там. Опасенията на управляващите са, че бежанците с коли могат да се отправят сами към тези места, ако бъдат обявени, и така да не останат места за други, които са по-нуждаещи се.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG