Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов план. Правителството ще мести само бежанци "в истинска нужда" от Черноморието в буферни центрове


Вицепремиерът Калина Константинова отговаря за помощта за бежанците от Украйна.
Вицепремиерът Калина Константинова отговаря за помощта за бежанците от Украйна.

Правителството прекратява плана за преместване на украинските бежанци от хотели по българското Черноморие към бази и хотели във вътрешността на страната. Само "хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май," ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение в понеделник вечер.

Причината за това решение по думи на Константинова е, че получилите временна закрила в България украинци не са съобщили на екипите на терен за намеренията си за настаняване и не са използвали възможностите за безплатен транспорт до новите места за безвъзмездно настаняване.

В неделя влаковете и автобусите, организирани от властите за преместване на бежанците, пътуваха почти празни.

Новината идва ден преди хиляди украинци да трябва да освободят местата по Черноморието, в които бяха настанени през последните месеци, заради предстоящото начало на туристическия сезон.

Украински бежанци, с които Свободна Европа разговаря, казаха, че до последния момент не знаят къде ще бъдат преместени. Те са попълнили анкетата на правителството, но впоследствие не са получили никаква информация за предстоящото им преместване. Според сайта на правителството е трябвало да има обратна връзка в рамките на 48 часа след попълване на формуляра.

Според Константинова държавата е направила всичко възможно, за да осигури настаняване на всички, но те не са се възползвали от помощта. Затова тя прекратява така наречения интеграционен план за разселване на бежанци във вътрешността на страната и оставя нещата в ръцете на самите украинци.

„Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“, казва вицепремиерът.

Тя призовава всички украинци, които се нуждаят от подслон да заявят това веднага.

„За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, казва още Константинова.

От началото на руската инвазия в Украйна в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, съобщава правителството.

Каква закрила може да получите. Епизод 2: Наръчник за украинците в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

В края на месеца приключва държавната програма, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. В началото на май правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази. Оказа се обаче, че потвърдените свободни места в такива бази са двойно по-малко от предвиждания брой хора, които трябва да бъдат настанени.

Няколко дни по-късно кабинетът обяви нов план: освен в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат компенсирани с 15 лв. на ден, вместо с досегашните 40 лв. Впоследствие хотелиерите се оплакаха, че това не е достатъчно. Самите украинци продължаваха да казват, че нямат необходимата информация за предстоящото преместване.

Междувременно хиляди започнаха да се връщат в Украйна, като през последните дни се запази тенденцията повече украинци да си тръгват от България отколкото да влизат в страната.

"Там е ад". Какво разказват избягалите от Мариупол
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG