Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските бежанци не проявиха интерес към кампанията по преместването им от Черноморието 


Само петима от очакваните 250 украинци заминаха в неделя от Варна към вътрешността на страната.
Само петима от очакваните 250 украинци заминаха в неделя от Варна към вътрешността на страната.

Едва петима украински бежанци отпътуваха в неделя сутринта с влак от Варна към вътрешността на страната, тъй като повечето от предварително заявилите желание да бъда преместени от Черноморието са се отказали в последния момент.

Така правителствената кампания по преместването на украинци от частни хотели и къщи за гости в държавни почивни бази тръгна с фалстарт.

По информация на доброволците от БЧК, които участваха в организацията по изпращането им от Варна към Рибарица и Паничище, почти всички от около 250-имата украинци, заявили желание да бъдат преместени, са предпочели сами да си намерят подслон или да заминат обратно за родината си.

Областният управител на Варна Благомир Коцев каза, че в хотелите в областта са били настанени около 20 хиляди украинци от началото на войната на 24 февруари. Около 3 хиляди от тях вече са си заминали, а 7 хиляди бяха изразили готовност да бъдат преместени до 1 юни във вътрешността на страната, “само че ситуацията явно става съвсем различна”.

Председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пък съобщи, че за последното денонощие от България са си тръгнали над 5 хиляди украинци, потвърждавайки тенденцията от последните седмици напускащите страната бежанци да са повече от идващите.

По думите на Тошева преместването на желаещите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в различни почивни бази, които не се съобщават от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – според нуждите на хората, защото сред тях има и много уязвими групи.

Тя добави, че се взема под внимание и фактът, че настанените в отделните хотели по морето вече са създали свои общности и българските власти се опитват да уважат желанието им да останат заедно и там, където ще бъдат преместени, предаде БТА.

По-късно в неделя правителствената информационна служба съобщи, че от Бургас са заминали първите 57 украинци, които предстои да бъдат настанени в Паничище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG