Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще се случи с украинските бежанци в България след 31 май


От украинците, влезли в България след началото на войната, около 95 000 все още са в страната.
От украинците, влезли в България след началото на войната, около 95 000 все още са в страната.

Остават само пет дни до крайния срок, в който украинските бежанци трябва да са напуснали хотелите си по решение на българските власти. Но хората все още не знаят къде, кога и как ще бъдат преместени. Какво ще се случи след 31 май? Тук събрахме фактите.

Маринa e от град Черкаси в централна Украйна. Избягала е от войната и е намерила подслон в България - в хотел на българското Черноморие.

Тя е една от хилядите украинци, които през последните дни решават да си тръгнат от страната - не само защото смятат, че ситуацията в родните им места вече е сравнително безопасна, но и заради неяснотата дали и къде ще получат подслон в България след 31 май.

"Ще се прибера у дома, защото не зная какво ще се случи в края на месеца с нас", казва Марина пред БНТ.

В края на месеца приключва държавната програма, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. В началото на май правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази. Оказа се обаче, че потвърдените свободни места в такива бази са двойно по-малко от предвиждания брой хора, които трябва да бъдат настанени.

Няколко дни по-късно кабинетът обяви нов план: освен в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат компенсирани с 15 лв. на ден, вместо с досегашните 40 лв.

Впоследствие хотелиерите се оплакаха, че това не е достатъчно, а сред самите украинци притесненията останаха. Пет дни преди крайния срок, в който те трябва да са напуснали хотелите си, хората все още не знаят в коя част на България, кога и как ще бъдат преместени.

Какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май? В следващите редове обобщаваме наличната информация.

Какви са новите компенсации за хотелите

Окончателният план, обявен от правителството на 20 май, беше представен като втора фаза на държавната помощ за украински бежанци.

Както първата, така и тази фаза ще продължи 3 месеца и както досега, финансовата помощ няма да бъде давана директно на самите украински граждани, а ще бъде преведена като компенсация на местата, които ги настаняват.

Предвиждат се два варианта: компенсации от 15 лв. на ден за всеки настанен бежанец, които да обхващат нощувка и прехрана, и компенсации от 10 лв. на ден за настаняване без прехрана. Държавата предостави и обяснение за значително по-ниските суми, но за това - по-късно.

Хотелите, които искат участват в програмата, бяха поканени да кандидатстват до 25 май, а впоследствие срокът беше удължен до 27 май. Пред Свободна Европа Красимира Величкова - съветничката на вицепремиерката Калина Константинова, която отговаря за политикте около бежанците, каза, че до момента повече от 23 000 обекта са поискали да приемат украински бежанци при новите условия.

Какви са опциите пред украинските бежанци

От украинците, влезли в България след началото на войната, около 95 000 все още са в страната. Около 63 000 от тях досега бяха настанени в хотели, сочи официалната статистика.

Водещата тенденция през последните дни е украинците да напускат България. В четвъртък от "Гранична полиция" съобщиха, че през последното денонощие 3563 украински граждани са излезли от страната, а 2165 са влезли.

Според новите условия от 1 юни тези от тях, които искат да останат в България, имат две възможности - да продължат да живеят на места, осигурени от държавата, или да потърсят квартира на собствени разноски. Във вторник председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева каза, че очаква около 35 000 души да изберат първата опция.

Те няма да имат възможност да избират града или хотела, в който да се преместят. Държавата обаче ще даде предимство на хората с най-големи нужди - като бременни жени или хора с хронични заболявания.

Координационният екип по настаняването ще се опита да се съобрази и с други фактори като това дали член на семейството е започнал работа, така че да бъде потърсено място за настаняване в района.

За целта преди няколко дни националният щаб започна анкета сред украинците, настанени в бази и хотели. Те могат да попълнят данните си и собственоръчно в специален портал, като срокът за това е 27 май. За Свободна Европа Красимира Величкова уточни, че служителите на щаба ще продължат да събират информация и след това.

Как хората ще разберат къде ще бъдат преместени

Основният проблем за украинците в момента обаче е незнанието какво ще се случи с тях само след дни.

"Бежанците в момента ги притеснява това, че не знаят в кой град ще отидат. Те наистина нямат информация кой ще отиде в Шумен, кой ще е в Търговище, кой ще остане във Варна", каза пред Свободна Европа Йордан Кателиев, който е координатор в Координационния център за бежанци от Украйна във Варна. Именно по Черноморието са настанени най-голям брой украинци.

Украински бежанци във Варна, 15 април 2022 г.
Украински бежанци във Варна, 15 април 2022 г.

По думите му обаче няма как държавата да информира хората за преместването им, преди да знае точно колко души точно ще се възползват от новата програма. Красимира Величкова също обясни неяснотата с динамичната ситуация.

"В момента голяма част от хората си тръгват и тези решения се взимат час за час", каза Величкова. Според нея причината за бавната комуникация е, че става въпрос за криза, при която няма как да се действа с голямо предизвестие.

В сайта "България за Украйна" все пак е записано, че украинците могат да очакват да получат новия си адрес до 48 часа преди преместването. Липсва обаче информация как новината за разпределението им ще стигне до тях.

Според Йордан Кателиев това "най-вероятно ще бъде през имейли до рецепциите на хотелите", в които хората са били настанени досега. Красимира Величкова пък каза, че освен през хотелите хората би трябвало да бъдат уведомени и със съобщения по имейлите, с които са се регистрирали в платформата за събиране на данни.

Как ще бъде организиран транспортът

Друг въпрос, по който цари неяснота сред украинските бежанци, е свързан с пътуването им до новите места за настаняване. По думите на Величкова преместването ще се случи през последните три дни на май.

То ще бъде с автобуси и влакове и ще е безплатно за украинските граждани.

"В момента се прави схемата по транспортиране от всеки един хотел до най-близката гара и съответно от гарата, на която ще пристигнат, до мястото за настаняване", посочи Мариана Тошева от Държавната агенция за бежанците.

За целта от министерството на транспорта е поет ангажимент за допълнителни вагони на влаковете от Варна и Бургас до различни гари в страната. Повече подробности все още не са оповестени.

В кои държавни бази ще бъдат настанени хората

Списъкът с държавните бази, в които ще бъдат преместени част от украинските бежанци, също не е публичен.

Пред Българското национално радио Мариана Тошева каза, че тези места са изяснени, но не иска да ги оповести заради опитите от хотелиери сами да организират извозването до тях.

"Базите, в които ще се настаняват, са проверени в какво състояние са, така че те отговарят на минималните условия", каза още Тошева.

Защо се оплакват хотелиерите

Вече се появиха данни за проблеми с настаняването както в държавни бази, така и в частни хотели и къщи за гости.

Пред БНТ от една от базите в Равда разказаха, че от 24 юни имат резервация на детски ученически лагери. Затова украинските бежанци, които в момента са настанени там, ще трябва да бъдат преместени другаде.

Появиха се и сигнали от украинци за частни хотели, които са им поискали допълнително заплащане, въпреки че според държавната програма такова не би трябвало да се изисква.

Според много хотелиери обаче 15-те лв. за пълен пансион с 3 хранения и 10-те лв. за легло са твърде малка сума. Те призоваха да се продължи досегашната програма с помощ от 40 лв. на ден.

Въпреки това такъв вариант не се обсъжда, посочи пред Свободна Европа Красимира Величкова.

"40 лв. беше в отоплителен сезон, сега вече не е отоплителен сезон. Беше и във висококатегорийни хотели, защото те първи можеха да реагират и имаха базата, капацитета и средствата да отворят и стоплят големи хотели", каза Величкова. Сега обаче настаняването ще става в обекти ниска категория.

"Това все пак не е туристически сезон, а е бежанска криза", каза тя.

XS
SM
MD
LG