Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски изтребители F-35 кацнаха в България, за да охраняват Черноморския регион 


Американски изтребитал F-35
Американски изтребитал F-35

Изстребители F-35 на американските ВВС са се присъединили към охраната на въздушното пространство над Черноморския регион заедно със самолетите на Кралските нидерландски военновъздушни сили, съобщи НАТО в сряда.

Тя са излетяли от база в Германия, за да изпълнят мисия с дълъг обсег до България “в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг”.

Американските изтребители са кацнали в българската авиобаза Граф Игнатиево, за да заредят и да продължат полета си над Черно море.

“Способността да се използват усъвършенстваните възможности, предоставени от съюзническите самолети от 5-то поколение, е от ключово значение за повишаване на ситуационната осведоменост на НАТО и за укрепване на нашата отбранителна позиция в този важен регион“, каза бригаден генерал Кристоф Плиет, заместник-началник на щаба по операциите на НАТО.

По думите му “самолетите на алианса рутинно работят заедно в Черноморския регион, за да усъвършенстват комуникационните умения и да подобрят оперативната съвместимост за бъдещи мисии“.

Провеждането на рутинни операции е от ключово значение за способността на НАТО да засили колективната отбрана и да гарантира сигурността на своите членове в региона, допълват от алианса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG