Връзки за достъпност

Извънредни новини

Превръща ли се Северодонецк в новия Мариупол


Склад, запален при руски обстрел в Северодонецк, 21 март, 2022 г.
Склад, запален при руски обстрел в Северодонецк, 21 март, 2022 г.

Военната ситуация в този украински град започва да напомня на обсадата на Мариупол. Става дума за Северодонецк, чието превземане от руските сили днес изглежда сигурно. Въпреки това украинската армия продължава да го защитава.

Украйна контролира близо 20% от територията на източния град Северодонецк, а Русия – над 80%, стана ясно в четвъртък. Това съобщи областния управител на Луганск Сергей Гайдай

В града остават между 12 и 13 хиляди граждани без вода и храна, добави той.

Северодонецк е важна цел за Русия. Ако го превземе, тя би контролиралиа почти цялата територия на област Луганск. Тази област, от своя страна, представлява близо половината територия на украинския регион Донбас, върху който Русия е съсредоточила военните си сили през последните седмици.

Според Гайдай част от украинските сили се изтеглят към предварително подготвени защитни позиции на запад от града. Александър Стрюк обаче, украинският управител на градската администрация на Северодонецк, твърди, че защитниците, които са останали да се борят за 20-те процента територия от града, продължават да го правят с надежда да запазят контрол над него.

Експерти предполагат, че задържането на украинската съпротива въпреки напредването на руската армия има и друга цел, освен запазването на контрола над града.

Какъв е този град

Северодонецк е един от най-големите градове в областта. Той се намира в източната част на Украйна и в западната част на Луганск, близо до границата с Донецк. Близо до него се намира и Лисичанск, който също е под тежък обстрел през последните седмици. Той е от другата страна на стратегически важната река Северски Донецк.

Северодонецк е един от най-важните промишлени градове на Донбас и център на химическата индустрия на Украйна. Преди началото на войната там живеят близо 100 000 души.

През 90-те години на миналия век градът преминава през икономическа криза, а по-късно, в началото на 2000-те години, започва период на стабилизация и развитие на частния сектор.

Без инфраструктура и интернет

Президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, че инфраструктурата на града е почти напълно разрушена от руската артилерия. Според украинските власти близо 90 процента от жилищните сгради са повредени, а повече от половината от разрушените къщи не подлежат на реконструкция. Армията на Русия навлезе в града, а по улиците се водят боеве.

През последните дни Гайдай съобщи в своя профил в Телеграм, че в Северодонецк ракета е ударила резервоар с азотна киселина в химически завод.

Според областния управител нападението е извършено от руската армия, докато проруски сепаратисти в луганския регион обвиняват украинските военни. В условията на война двете твърдения не могат да бъдат проверени чрез независими източници.

Заводът се намира в индустриална зона, която по време на експлозията е контролирана от украинската армия. По това време тя се е оттеглила от на Северодонецк. Гайдай предупреди, че азотната киселина е опасна при вдишване, контакт с кожата и лигавиците, и посъветва хората да си приготвят защитни маски за лице.

Според журналиста Юрий Бутусов, посетил Северодонецк през последните дни, „трагичен фактор“ във военната ситуация в Северодонец и близкия Лисичанск е, че и в двата града не е извършена мащабна евакуация на цивилни.

Експлозия от руска атака на моста, който свързва Северодонецк и Лисичанск с Рубижне, 18 май, 2022 г.
Експлозия от руска атака на моста, който свързва Северодонецк и Лисичанск с Рубижне, 18 май, 2022 г.

„Бях изненадан колко цивилни остават в къщите си и продължават да се крият в мазетата въпреки обстрелването“, казва той пред телевизия Current Time. По негови думи това се дължи на факта, че хората искат да знаят къде ги евакуират, а това често не им се съобщава.

Друга причина според Бутусов е, че много от хората в градовете са свикнали с домовете си и не са готови да ги напуснат.

„Вторият проблем е, че в Лисичанск и Северодонецк няма комуникация от много време“, казва още журналистът. По негови думи местните нямат интернет, нито мобилен обхват.

Подобна беше ситуацията и в Мариупол, който беше обсаден от руските сили в продължение на близо три месеца. Достъпът до интернет, телефонен сигнал, ток и гориво в пристанищния град стана почти невъзможен след началото на инвазията.

Каква е стратегията

Според военния експерт Михайло Самус украинските сили биха подобрили тактическата си позиция, ако се оттеглят от Северодонецк. „Но украинските войски ще продължат да защитават Северодонецк, защото имат друга задача – да спечелят време“, казва той пред Current Time.

„Всеки ден е спечелена възможност за попълване на редиците на въоръжените сили с нови системи, включително високо прецизна ракетна артилерия на далечни разстояния. Това е много важно сега при подготовката на всякакви контраофанзивни действия“.

Украйна очаква военно оборудване от САЩ и Германия. В сряда стана ясно, че САЩ ще изпратят нови високотехнологични ракети на Украйна, които притежават насочващи системи и имат много по-широк обхват от руските си еквиваленти.

Докато стигнат до района обаче е възможно градът вече да е превзет от Русия. Затова по думите на Самус Украйна печели време, за да защитава други свои територии и да предприема контраофанзивни действия, каквито вече са започнати в районите на Херсон и Харков. Те по негови думи са възможни вследствие на факта, че Русия се е концентрирала върху Донбас.

По подобен начин в Мариупол бойците в металургичния завод „Азовстал“ бяха единствените, останали да защитават града, в продължение на седмици. Украинските сили твърдят, че така защитниците на Мариупол са принудили Москва да поддържа близо 20 000 военни в града, макар да има и доклади, според които числеността им е било значително по-малка.

XS
SM
MD
LG