Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пирова победа". Какво печели Русия с превземането на "Азовстал"


Металургичният завод "Азовстал", 15 май 2022 г.
Металургичният завод "Азовстал", 15 май 2022 г.

Завладяването на големия металургичен завод „Азовстал“ в Мариупол ще е по-скоро символична победа за Русия, отколкото значителен военен напредък, твърдят някои анализатори.

Руските сили контролират Мариупол от средата на април с изключение на „Азовстал“, където допреди дни се укриваха стотици бойци. Военни анализатори твърдяха, че Украйна няма реалистични шансове да ги спаси след близо три месеца открита война.

Те се укриваха в подземни тунели и бункери, докато в началото на седмицата 264 от тях не напуснаха индустриалния комплекс и бяха отведени в контролирани от Русия територии. В сряда руското министерство съобщи, че още близо 700 са се „предали“ за последното денонощие.

„На практика краят на обсадата на „Азовстал“ не променя курса на войната особено“, казва пред РСЕ/РС Робърт Пърсън, доцент по международни отношения във американската Военна академия в Уест Пойнт.

„Контролирайки останалата част от Мариупол, което Русия прави от няколко седмици, Кремъл вече имаше сухопътен мост до Крим. „Азовстал“ не променя баланса там“, добавя Пърсън, като уточнява, че не говори от името на Министерството на отбраната на САЩ.

"Максимална вътрешна пропаганда"

Защитниците на „Азовстал“ бяха принудили хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков, вторият по големина украински град.

„Въпреки че руският президент Владимир Путин ще се възползва максимално от вътрешната пропаганда, която може да извлече от завладяването на Мариупол, това е пирова победа, която идва на много голяма цена. Продължителната битка за града изцеди руската армия, оръжия и оборудване“, казва още Пърсън.

Украинските сили твърдят, че защитниците на Мариупол са принудили Москва да поддържа близо 20 000 военни в града, като има и доклади, които сочат, че числото е било значително по-малко. Русия вече беше започнала да премества военни от района, когато „Азовстал“ остана последно убежище на съпротивата.

Също така запасите от храна, вода и лекарства на украинските военни се изчерпваха. Така тяхното освобождаване се превърна в основна тема в Украйна и в чужбина.

„Присъствието на онези сили беше знак, че Украйна не е загубила напълно кампанията и остава проблем, с който руснаците трябва да се справят“, казва Стивън Фланаган, експерт от американския мозъчен тръст RAND.

"Серия от загуби”

Представители на украинската власт, анализатори и западни разузнавателни служби твърдят, че Путин е очаквал Русия да завладее бързо Киев и други ключови украински градове, когато е заповядал да започне инвазията. Друго често срещано твърдение е, че руският президент и неговите съветници са очаквали руските сили да бъдат посрещнати с отворени обятия от украинците.

Русия обаче среща силна съпротива и търпи тежки загуби в конфликта. Нейните сили се изтеглиха от северните региони, след като не успяха да завладеят Киев и Харков, а днес се сблъскват с трудности и в Донбас.

„След серия загуби това със сигурност ще бъде голям плюс за Путин“, казва Глен Хауърд, президент на фондация Джеймстаун във Вашингтон. „Голяма част от тази война е свързана с пропаганда“.

Мариупол е най-големият град, който Русия е превзела. Той е втори по големина в Донецкия регион. На 21 април Путин обяви града за „освободен“, въпреки че все още имаше украински военни на територията му. Русия продължи да обстрелва „Азовстал“ в опит да ги принуди да се предадат.

Твърди се, че Украйна вероятно е опитвала да задържи съпротивата в града, докато мине Денят на победата 9 май, за да не може Путин да използва окончателното превземане на града като пропаганден инструмент в деня, в който Русия отбелязва поражението на нацистка Германия във Втората световна война.

Факторът "Азов"

Въпреки това Русия все още може да представя превземането на „Азовстал“ като значителна победа. От началото на войната Путин използва крайнодесните корени на батальона "Азов", който участва в защитата на територията, като повод да оправдае неверните си твърдения, че Украйна се управлява от нацисти.

"Азов" е сформиран през май 2014 г., седмици след окупирането на Крим и възникналия конфлик между проруски сепаратисти и украинци в Донбас. Той е съставен от доброволци, обединени в онзи момент от крайнодясна екстремистка идеология.

Съединените щати, най-големият поддръжник на въоръжените сили на Украйна, забраниха техни оръжия да бъдат използвани от този батальон, както и негови членове да участват във военни учения, организирани от Вашингтон. В началото на войната в Донбас бойците от "Азов" и други подобни групировки водят едни от най-тежките битки срещу руските сепаратисти, като по този начин предотвратяват превземането на Мариупол. Батальонът официално е част от Националната гвардия от 2014 г.

Днес тези бойци сформират много малка част от украинските военни сили и нямат политическа власт. Въпреки това руският президент разчита на тяхната идеология, за да затвърди пропагандното послание, че руските военни спасяват Украйна от неонацисти. Някои анализатори очакват Русия да покаже бойци от "Азов" по държавните телевизии.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр изрази надежда те да бъдат разменени срещу освобождаване на руски военнопленници. Малко по-рано обаче Вячеслав Володин, съюзник на Путин и член на управляващата партия "Единна Русия", каза без да посочва доказателства, че сред защитниците на "Азовстал" има "военнопрестъпници" и те не трябва да бъдат разменени, а съдени.

Военни последствия

Отвъд символизма анализатори твърдят, че действителните военни последствия от превземането на „Азовстал“ ще бъдат ограничени.

„Не очаквам това да разкрие големи възможности за руснаците, но ще им помогне. Ще могат да се вливат повече доставки и екипировка, ще се освободят военни, които могат да бъдат изпратени на север“, казва пред РСЕ/РС Марк Кенсиън, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ.

„Повечето руски сили в Мариупол вече са изпратени в тази посока, но сега Русия ще може да изпрати и останалите“, добавя Кенсиън, който днес е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Русия също така ще може да използва мариуполското пристанище, за да изпраща оборудване към града и към Донбас, където са концентрирани руските сили днес. „Мариупол има чудесно пристанище, което може да подпомогне логистиката на Русия, която е ужасна в тази кампания“, казва още Кенсиън.

Според украинските власти обаче потънал украински кораб и мини възпрепятстват отварянето на пристанището веднага. Русия използва вместо това пристанището на Бердянск, малък град на брега на Азовско море, който превзе през март.

Колкото до символичната или пропагандната стойност на превземането на „Азовстал“, „времето тече“, казва Пърсън. „Путин ще може да капитализира този успех, докато Русия не преживее следващия си неуспех. След това „Азовстал“ ще бъде далечен спомен за повечето руснаци. Но за украинците обсаденият завод ще остане като обединителен символ за следващите поколения.“

XS
SM
MD
LG