Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сигнал към Путин." Дания подкрепи на референдум участието си в общата отбрана на ЕС


Премкиерката на Дания Мете Фредериксен
Премкиерката на Дания Мете Фредериксен

Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз след като мнозинството граждани на страната подкрепиха това на референдум.

Решението е “много важен сигнал” към съюзниците на Дания в Европа и НАТО и към руския президент Владимир Путин, каза министър-председателката на страната Мете Фредериксен.

“Показваме, че когато Путин нахлуе в свободна държава и заплаши стабилността на Европа, ние се обединяваме”, каза тя.

През последните 30 години Копенхаген не участваше в общата отбранителна политика на ЕС. Страната договори изключение в членството си в блока, което ѝ позволява да не участва във военните мисии и отбраната на съюза.

На референдум на 1 юни обаче мнозинството датски граждани - 66,9% от гласувалите - подкрепиха участието на страната си в общата отбранителна политика на ЕС.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха “историческия избор” на Дания.

“Решението е силно послание за ангажираност с нашата обща сигурност”, каза Фон дер Лайен.

Дания е членка на НАТО. Участието ѝ в общата отбранителна политика на ЕС ще ѝ позволи да участва във военни операции на блока, а представители на Дания ще участват в обсъжданията и вземането на решения за отбраната на ЕС.

През май други две държави от Северна Европа - Швеция и Финландия - кандидатстваха за членство в НАТО. Това се случи на фона на непредизвиканата военна агресия на Русия срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG