Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без мечта няма живот". Морган Фрийман на 85


Морган Фрийман
Морган Фрийман

Той е висок близо два метра, има дълбок глас, пилотира самолет и обича да гледа документални филми. Освен това има десетки роли, награди и над пет десетилетия кариера в киното.

Морган Фрийман, днес едно от най-разпознаваемите лица на Холивуд, навърши в сряда 85 години. И все още не планира да се пенсионира.

"Мисля, че този бизнес пенсионира теб", казва той в края на 2021 пред онлайн изданието Parade. "Ако телефонът ти продължава да звъни, най-вероятно ще продължиш да работиш".

Когато се насочва към киноиндустрията обаче далеч не знае колко ще продължи успехът му. Дълги години той не успява да си спечели роля.

"От начало искаш да си някакъв тип звезда, но аз много бързо научих, че щом влезеш в звездния бизнес, това е странна мечта. Ако можеш просто да намериш достатъчно работа, за да си платиш наема, ще си доволен", казва още той.

Фрийман е роден в Мемфис, Тенеси, през 1937 г. в семейството на учителка и бръснар. Той е най-малкото от четири деца и казва, че е бил ученолюбив.

"Училището беше единственото място, където можех да изпъкна, затова винаги ходех", казва той пред Ню Йорк Таймс. Ролята му в училищна пиеса му спечелва награда от театрален конкурс за целия щат.

След като завършва гимназия оставя настрана интересите си към театъра и служи пет години във военновъздушните сили.

"Исках да летя. Освен това нямах пари за колеж."

Десетилетия по-късно, когато е на 65, успява да се сдобие и с лиценз за частен пилот.

След като се уволнява от армията, започват истинските му опити да пробие в киноиндустрията в Холивуд, Ню Йорк, дори Сан Франциско. Започва уроци по актьорско майсторство и по танци.

"Миех коли, правех каквото можех, за да платя за уроците по танци. Ядях сладки за вечеря, за да мога да спестя за спестя пари", добавя Фрийман. Оказва се обаче, че е започнал да танцува твърде късно и се връща към актьорството. През 1967 получава първата си по-значима роля в театрална пиеса в Ню Йорк. Днес освен за ролите си в киното е носител и на три награди Obie, едно от най-престижните отличия за постижения в театъра.

През 70-те става известен с ролята си в детския телевизионен сериал The Electric Company. Ролята, с която пробива в киното, е в Street Smart (1987), където играe поддържаща роля. Тя му носи номинация за Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля. По-късно получава номинация за главен актьор за участието си в Driving Miss Daisy (1989).

Фрийман участва също в криминалния трилър на Дейвид Финчър Se7en и историческата драма на Стивън Спилбърг Amistad. През 2004 г. печели Оскар за най-добра поддържаща роля за ролята си в Million Dollar Baby на Клинт Ийстууд. По-късно играе и бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела в Invictus, отново на Истууд.

Извън киното Фрийман често заема позиции по важни обществени теми в сферата на екологията и политиката. През 2004 той помага за създаването на фонд за подпомагане на хора от Гренада, засегнати от урагана Айвън. Десет години по-късно превръща ранчото си в убежище за пчели, след като научава за проблема с изчезването им.

В края на май Фрийман стана един от близо хиляда американци, които получиха постоянна забрана да влизат в Русия. Причината е негово видео от 2017 г., в което той обвинява Русия, че е обявила "война" на САЩ, като се е намесила на президентските избори година по-рано. Тогава беше избран бившият президент Доналд Тръмп.

Фрийман е бил женен два пъти и има четири деца. Осиновява и доведената си дъщеря от втория брак, която по-късно през 2015 е убита на 33-годишна възраст. Днес той има и правнуци, които окуражава да мечтаят.

"Мечтите се сбъдват и без мечта няма живот", казва той пред Гардиън. "Така че това, което искате да внушите на децата си (а аз вече съм прадядо), е да мечтаят – и мечтите им да са големи. Правете планове за себе си и след това се насочвайте в тази посока. Защото това, което поискаш, е това, което ще получиш".

През 2018 г. е обвинен от няколко жени, че се е държал неуместно с тях, но той категорично отрича.

„Всеки, който ме познава или е работил с мен, знае, че не съм човек, който умишлено би обидил или съзнателно би накарал някого да се чувства неспокоен", казва той след обвиненията.

XS
SM
MD
LG