Връзки за достъпност

Извънредни новини

След ново забавяне заради Унгария. ЕС одобри петролното ембарго срещу Русия


Петролното ембарго е отговор на руската военна агресия срещу Украйна
Петролното ембарго е отговор на руската военна агресия срещу Украйна

Държавите членки на Европеския съюз (ЕС) одобриха новите санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на петрол по море, съобщи Ройтерс. Това се случи след като Унгария отново блокира приемането на петролното ембарго в сряда.

В началото на седмицата лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за нов пакет от санкции, които ще доведат до спиране на две трети от доставките на руски петрол. Ембаргото включва вноса на петрол от Русия по море и предвижда временно изключение за доставките по тръбопроводи. България също получи изключение, което предвижда да може да внася руски петрол до края на 2024 г.

Санкциите са отговор на непредизвиканата руска военна агресия срещу Украйна. Те включват също спиране на достъпа до международната система SWIFT на най-голямата руска банка, Сбербанк, и санкциониране на още руснаци заради извършени военни престъпления в Украйна.

За да влязат в сила санкциите, трябва да бъдат прието окончателно решение. По информация на Ройтерс това се е случило на заседание на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел. Публикуването на окончателния текст в официалния вестник на ЕС предстои.

Представителите на държавите от ЕС обсъждаха текстовете в сряда, но Унгария тогава блокира приемането им, съобщиха дипломати пред Ройтерс и Политико в четвъртък.

Източниците на двете издания посочват, че искането на Будапеща е главата на Руската православна църква патриарх Кирил да бъде изключен от списъка със санкционирани руски граждани. Той беше добавен в него заради откритата си подкрепа на войната в Украйна.

По информация на Ройтерс останалите 26 държави от ЕС са се съгласили с искането на Унгария и патриарх Кирил е изключен от списъка на санкционираните руснаци.

За пръв път предложението за забрана на вноса на руски петрол се появи в началото на май. Тогава Европейската комисия предложи пълна забрана за внос на руски петрол от 1 януари 2023 г. По настояване на Унгария крайният вариант, одобрен от европейските лидери, не включва доставките по тръбопроводи до страни без излаз на море и силно зависими от руския петрол - това са Унгария, Словакия и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG