Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уволниха ръководството на ВМЗ Сопот заради натрупани финансови загуби


Министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова
Министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Държавната консолидационна компания(ДКК) освободи ръководството на ВМЗ-Сопот заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца. Това заяви министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думи на министърката ръководство се е опитвало да разпродава активи на дружеството "зад гърба" на Държавната консолидационна компания и на министерството. Освободеният борд на директорите не е изплатил и дивидента си към държавата, срокът за което е изтекъл още в края на април.

„Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала - Държавната консолидационна компания, и зад моя гръб като принципал започва да разпродава обособени части“, каза още Нинова.

Тя подчерта, че държавата ще се бори за оздравяването на държавните дружества и ще докаже, че те „могат да се суправляват професионално и ефективно“.

В новото ръководство влизат Иван Иванов, който до преди два дни заемаше поста на областен управител на София-област преди два дни, Мариан Йовчев, в миналото оглавявал „Терем“, и Красен Шаралиев.

В последните месеци на няколко пъти представители на държавата обявиха, че дружеството ВМЗ е увеличило производството си, както и че се работи на три смени и дори се разкриват нови работни места.

През 2021 г., когато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката, отново бяха правени промени в ръководството на ДКК и ВМЗ Сопот.

През есента на 2021 г. пък стана ясно, че ВМЗ-Сопот са превели 10 млн. долара на сръбска фирма през 2018 г., но срещу тези пари не е получено нищо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG