Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боевете в Донецк доведоха до пожар в историческия манастир Светогорска лавра


Светогорска лавра от птичи поглед
Светогорска лавра от птичи поглед

Дървена църква на исторически православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в събота, цитиран от БТА.

Той припомня, че на същото място тази седмица по време на предишна бомбардировка са били убити четирима монаси, а други четирима са били тежко ранени. По негови думи в манастира се укриват от бомбардировки близо 300 цивилни, от които 60 деца.

"Руската артилерия днес отново удари Светогорската лавра" написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци. в Донецка област.

„В резултат на военните действия избухна мащабен пожар на територията на скита на Вси светии на Свето-Успенската Светогорска лавра“, пише Украинската православна църква на сайта си. „Пламъците погълнаха главната светиня на манастира".

Манастирът "е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия", каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това "варварство".

Руското министерство на отбраната твърди, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск не водят "бойни действия" в този район и обвини украинските сили, че "са подпалили" манастира.

Русия многократно е отричала обстрелването на цивилни райони в Украйна от руските войски и обвинява украинските сили, че използват местните цивилни като "човешки щит". Вече има множество свидетелства на украинци и международни доклади, които показват разрушени от руските сили болници, жилищни райони и други цивилни зони.

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, построен в началото на 17 век, се смята за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва АФП. Преди войната той е привличал ежегодно хиляди поклонници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG