Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег, каза Путин


 Владимир Путин на среща с Александър Лукашенко, Сочи, 23 май 2022 г.
Владимир Путин на среща с Александър Лукашенко, Сочи, 23 май 2022 г.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег. Това стана ясно от негово интервю за държавната телевизия "Россия-1", излъчено в неделя.

Украйна търси усъвършенствани системи за изстрелване на много ракети като M270 и M142 HIMARS, за да може да нанася удари в гръб на руските сили.

Ако ракети с по-голям обсег бъдат доставени на Украйна, "ще си направим съответните изводи и ще използваме оръжията си, за да нанасяме удари по цели, които досега не сме атакували", каза Путин, цитиран от руските информационни агенции. Той не уточнява какви цели има предвид.

Според руския президент "суетенето" около предоставянето на западно оръжие на Украйна е тактика, която ще удължави конфликта.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че ще предостави системата HIMARS на Украйна, след като беше уверен, че тя няма да се използва за нанасяне на удари по цели в Русия.

Испанският вестник El Pais съобщи в неделя, че Мадрид планира да достави зенитни ракети и бойни танкове Leopard на Украйна. Мадрид планира да обучи украинските военнослужещи в използването на оръжията в база в Латвия, където Испания вече е разположила 500 войници.

Путин каза, че новото въоръжение за Украйна е предназначено "да компенсира загубите" от украинска техника и няма да "промени нищо по същество". „Това не е нищо ново“, каза той.

В откъс от същото интервю, публикуван по-рано в събота, Путин казва, че руските системи за противовъздушна отбрана са унищожавали украински дронове и ги „разбивали като ядки“.

В гостуващо есе в The New York Times на 31 май Байдън пише, че администрацията му се е съгласила да предостави на украинските сили „по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще им позволят да поразяват по-прецизно ключови цели на бойното поле в Украйна“.

Той обаче добави, че Съединените щати „не насърчават и не позволяват на Украйна да нанася удар извън нейните граници“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG