Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изпращат на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS


Високомобилните артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142 се произвеждат от Локхийд Мартин.
Високомобилните артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142 се произвеждат от Локхийд Мартин.

Американският президент Джо Байдън каза, че САЩ ще предоставят на Украйна по-модерни ракетни системи и муниции, за да могат "по-точно да обстрелват ключови цели на фронта".

"Бързо задвижихме изпращането на Украйна на значително количество въоръжение и муниции, за да могат да се сражават и да бъдат във възможно най-силната позиция на масата на преговорите", написа Байдън в своя позиция в Ню Йорк таймс.

Висш представител на администрацията каза, че пратката ще включва високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142. Преди месец началникът на генералния щаб на украинската армия определи този тип оръжия като "ключови" за противодействие на руските ракетни атаки.

Този вид ракетни системи могат точно да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Представители на Белия дом са казали пред агенция Ройтерс, че тези ракетни системи няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия.

"Тези системи ще се използват от украинците, за да отблъскат руските настъпления на украинска територия, но няма да се използват за цели на руска територия", каза представителят на Вашингтон.

Малко след съобщението от САЩ Министерството на отбраната на Русия каза, че в провинция Иваново, в североизточната част на страната, са започнали учения на руските ядрени сили. Не се споменава за пряка връзка с обявената от САЩ доставка на ракетни системи.

Решението на Вашингтон за поредната порция военна подкрепа за Украйна идва на фона на засилен натиск от страна на Русия за превземане на източния регион Донбас.

Руските войски поеха контрола над по-голямата част от източния индустриален град Северодонецк в Луганск.

Хиляди украинци са убити и милиони са прогонени от домовете си от началото на руската инвазия на 24 февруари, която Москва нарича "специална военна операция".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG