Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно потвърди, че Киев иска оръжие от София. За Нинова "казусът е затворен"


Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Министерството на външните работи (МВнР) потвърди в понеделник, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение. Предстои нотата да бъде изпратена на компетентните ведомства, уточняват от Външно.

Компетентни в случая са Министерството на отбраната, към което е зачислена военната техника на българската армия, както и Министерството на икономиката и индустрията, под чиято юристикция се намира междуведомствата комисия, контролираща вноса и износа на оръжие.

Засега от военното министерство не са коментирали темата, но вицепремиерът, икономически министър и лидер на БСП Корнелия Нинова разпространи свое изявление, от което става ясно, че тя смята темата за приключена.

“Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, заявява Нинова, цитирана от ведомствения си пресцентър.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия разделя управляващата коалиция в България. БСП категорично се провипоставя на такова решение, докато коалиционните им партньори от “Има такъв народ” и “Демократична България” го подкрепят.

Мандатоносителите от “Продължаваме промяната” заемат позицията на балансьор, като в началото на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше гласувано в парламента.

Месец по-късно обаче украинският посланик заяви, че страната му има нужда от гаубици и ракетни системи от старото съветско въоръжение, тъй като войските им могат да работят с тях и няма да има нужда да се обучават. Москаленко уточни, че е изпратил нотата си до външното министерство в София в последния работен ден на миналата седмица и все още няма отговор.

“Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други институции като например Министерството на отбрана”, каза Москаленко в понеделник пред бТВ.

Той потвърди, че в изпълнение на решението на парламента от началото на май в България действително предстои да бъдат ремонтирани 80 танка на украинската армия. Дипломатът добави, че е доволен от работата на правителството по преселването на бягащите от войната бежанци.

“Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България“, посочи Москаленко.

Според него управляващите и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата, въпреки че негови сънародници се оплакваха от липсата на навременна информация и адекватни условия по време на временния им престой в буферния център в Елхово миналата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG