Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българската държава е направила достатъчно". Петков отхвърли искането за оръжия от Украйна


Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков отхвърли възможността България да изпрати поисканите от Украйна оръжия. Това стана по време на негово посещение в Сандово във вторник.

Ден по-рано външното министерство съобщи, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение. Вицепремиерът, икономически министър и лидер на БСП Корнелия Нинова разпространи свое изявление, от което става ясно, че тя смята темата за приключена.

"Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание, ще спазваме решението", каза Петков. "Аз мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги подкрепяме". Премиерът подчерта действията, които страната е предприела в помощ на Украйна като подкрепа за бежанците, хуманитарни помощи, ремонтиране на военна техника и подкрепа на санкциите срещу Русия.

Той добави, че първите техники за ремонт от Украйна вече идват. "Говорим за бойни машини от сериозен калибър", каза той.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия разделя управляващата коалиция в България. БСП категорично се провипоставя на такова решение, докато коалиционните им партньори от “Има такъв народ” и “Демократична България” го подкрепят.

Мандатоносителите от “Продължаваме промяната” заемат позицията на балансьор, като в началото на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше гласувано в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG