Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българската държава е направила достатъчно". Петков отхвърли искането за оръжия от Украйна


Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков отхвърли възможността България да изпрати поисканите от Украйна оръжия. Това стана по време на негово посещение в Сандово във вторник.

Ден по-рано външното министерство съобщи, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение. Вицепремиерът, икономически министър и лидер на БСП Корнелия Нинова разпространи свое изявление, от което става ясно, че тя смята темата за приключена.

"Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание, ще спазваме решението", каза Петков. "Аз мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги подкрепяме". Премиерът подчерта действията, които страната е предприела в помощ на Украйна като подкрепа за бежанците, хуманитарни помощи, ремонтиране на военна техника и подкрепа на санкциите срещу Русия.

Той добави, че първите техники за ремонт от Украйна вече идват. "Говорим за бойни машини от сериозен калибър", каза той.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия разделя управляващата коалиция в България. БСП категорично се провипоставя на такова решение, докато коалиционните им партньори от “Има такъв народ” и “Демократична България” го подкрепят.

Мандатоносителите от “Продължаваме промяната” заемат позицията на балансьор, като в началото на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше гласувано в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG