Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сбъдната мечта". Дидо Пешев, който рисува за "Металика"


Дидо Пешев с първия си плакат за "Металика"
Дидо Пешев с първия си плакат за "Металика"

Докато е все още обикновено хлапе в Етрополе, цялата му стая е облепена с техни плакати. А днес самият той е сред хората, рисуващи постерите, които после хиляди фенове окачват по стените си.

Става въпрос за илюстратора Дидо Пешев, а групата е легендарната "Металика". Преди дни музикантите представиха новия си плакат, който е дело именно на Пешев.

Това е "сбъдната мечта", признава той пред бТВ. А в обширно интервю, публикувано на официалния сайт на "Металика", споделя, че всичко това понякога му се струва нереално.

"През лятото на 1998 г. един приятел ми даде [албума] ReLoad", разказва Пешев.

"Това беше първият път, когато отидох на море. Представете си мен и родителите ми в колата ни – Вартбург 353, източногерманска класика – аз слушам Fuel, а колата ни прегрява. Трябваше да спираме да я охлаждаме на всеки 30 минути. Този албум се превърна в саундтрак на моята лятна ваканция и мисля, че това беше моментът, който промени нещо в мен – "Металика" влезе в кръвта ми."

Постерът, нарисуван от Пешев, е посветен на песен от последния албум на групата Hardwired to Self-Destruct. Той е създаден специално за онлайн магазина на бандата и беше пуснат в продажба на 2 юни.

Той обаче не е първият, който Пешев изготвя за "Металика". Илюстраторът успява да спечели доверието на музикантите още преди три години, когато рисува плаката за концерта на групата във Варшава.

Към този момент той вече има осъществени проекти за Marilyn Manson, Gojira, Mastodon, Ghost, The Melvins, Napalm Death, Swans и много други. Тези, както и всички останали негови творби, са рисувани ръчно, а след това отпечатани чрез традиционна ситопечатна техника.

Този процес на рисуване и печатане изцяло ръчно е изключително важен за Пешев, който е завършил архитектура. Затова и решава да кръсти своя основен проект Bare Hands Society - защото всичко е направено с голи ръце.

"Bare Hands Society е мястото, където представям работата си от 2011 г. насам", казва още Пешев.

Брандът обединява магазин за дрехи, ателие за печатане и галерия. Освен като постери, Пешев продава своите рисунки и като щампи върху тениски, шапки, аксесоари, корици на плочи.

"По-близки и по-лични за мен са принтовете, но винаги ми е било приятно да създавам и изкуство за облекла", отбелязва Пешев. Независимо за какво става въпрос обаче, негово най-голямо вдъхновение е музиката, а творбите му винаги са по някакъв начин свързани с нея.

Творческият му процес по създаването на един принт също е тясно свързан с музиката - когато работи за конкретна банда, например, не пропуска да навлезе в детайлите - гледа техни интервюта, слуша записи на техни стари концерти, изучава оборудването и инструментите, което използват на живо на сцената и т.н.

"Чрез всички тези неща се чувствам по-сигурен в това, което предстои пред мен, когато започвам нов проект", обяснява Пешев.

Самият той също свири - част е от цели три групи: Them Frequencies, Last Hope и Nocktern. Последната съвсем наскоро постигна голям успех, като спечели конкурс за участие на елитния фестивал INmusic, на който ще стъпи на основната сцена заедно със световни имена като The Killers, Royal Blood и Kasabian.

Това постижение, както и сбъднатата мечта с "Металика" обаче са резултат от дълги години усилен и отдаден труд.

"Като гледам назад сега към всички написани неща по-горе, мога да кажа, че всичко е свързано", казва Пешев в интервюто си за официалния сайт на "Металика".

"Всички малки стъпки и трудности могат да ви отведат до нещата, които наистина обичате."

XS
SM
MD
LG