Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно нелегитимно." Непризнат съд в Донецк осъди на смърт чужденци за участие във войната


Bританците Ейдън Аслин и Шон Пинер и мароканецът Брахим Саадун в съдебна зала, за която се твърди, че е в Донецк
Bританците Ейдън Аслин и Шон Пинер и мароканецът Брахим Саадун в съдебна зала, за която се твърди, че е в Донецк

Двама британци и един мароканец бяха осъдени на смърт от съд в самопровъзгласилата се Донецка “народна република” (ДНР), която с руска помощ беше отцепена от Украйна през 2014 г. Тримата чужденци бяха “признати за виновни” за това, че са се сражавали във войната на страната на Украйна.

Присъдата срещу британците Ейдън Аслин и Шон Пинер и мароканецът Брахим Саадун беше произнесена на 9 юни след двудневен процес. Аслин и Пинер са се сражавали в Мариупол и са пленени през април. Саадун е пленен през март край град Волноваха в Донецка област.

Министърката на външните работи на Великобритания Лиз Тръс нарече съдебното решение, с което чужденците са осъдени на смърт, “абсолютно нелегитимно”.

“Категорично осъждам присъдата на Ейдън Аслин и Шон Пинер, държани от руски подставени лица в Източна Украйна”, написа Тръс в Туитър.

Присъдата е “грубо нарушение на международното хуманитарно право”, каза зам.-директорът за Източна Европа и Централна Азия на правозащитната организация Амнести интернешънъл Денис Кривошиев. Той изтъкна, че тримата са бойци на редовната украинска армия и като такива трябва да бъдат считани за военнопленници, които са защитени от международното право от наказателно преследване за участието си във военни действия.

“Те не са съдени от независим, безпристрастен, редовно създаден съд, а от руски подставени лица”, каза Кривошиев.

Сепаратистите смятат Аслин, Пинер и Саадун за наемници и твърдят, че затова те не са защитени от международното прави като военнопленници. Близките на тримата мъже обаче твърдят, че те не са наемници, а редови войници.

Бащата на Саадун каза пред мароканска медия, че синът му има украинско гражданство. Близките на Аслин и Пинер посочиха, че те са редови войници, а не наемници. Според руски медии Пинер живее в Мариупол с жена си, която е украинска гражданка, от 2018 г.

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън съобщи, че полага усилия за освобождаване на британските граждани, които смята за военнопленници.

“Военнопленниците не трябва да бъдат използвани за политически цели”, каза говорител на Джонсън. “Според Женевските конвенции военнопленниците имат имунитет и не трябва да бъдат преследвани за участието си в сражения.”

През април руски държавни медии показаха “самопризнания” на Пинер и Аслин, което те правят, след като са пленени. Във видеото те призовават британският премиер да помогне за размяната им за смятания за близък до Владимир Путин украински политик Виктор Медведжчук, който беше заловен в Украйна и е обвинен в предателство. Тогава близки на двамата британци казаха, че самопризнанията им са направени под натиск.

"Аз съм от Австралия". Чуждестранният легион, който помага на украинците в Северодонецк
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG