Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия трябва "да си връща и укрепва" територии. Какво каза Путин пред млади предприемачи


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин каза, че днешна Русия трябва да си "връща и укрепва" територии така, както го е правил Петър Първи.

На среща с млади предприемачи в четвъртък Путин каза, че Петър Първи не е „откъсвал“ територии от Швеция по време на Северната война, а ги е „връщал“ и „укрепвал“.

„На нас също ни се падна да връщаме и укрепваме“, добави руският президент.

Думите му идват на фона на войната в Украйна. В четвъртък стана ясно, че Русия се готви да проведе референдуми за присъединяване към Русия в завладените от нея територии на Херсонска и Запорожка области.

В началото на войната Москва заявяваше, че анексирането на територии не влиза в целите на "военната операция".

В четвъртък Путин каза, че на териториите, завладени от Петър Първи, от незапомнени времена заедно с угро-финските народи са живеели и славяни. Тези земи, по негови думи, „са били винаги под контрола на руската държава“.

Президентът също така припомни и за град Санкт Петербург, основан от първия руски император през 1703 година, като отбеляза, че първоначално европейските страни не са признавали тези територии като част от Русия.

Владимир Путин се позовава на събития с 300-годишна давност. Петър Първи (1672-1725) управлява Русия от 1682 до 1721 г., обявява страната за империя и води успешни войни за завземане на нови територии, сред които е пристанището Азов на юг, както и земите на северозапад, приблизително съвпадащи с днешните балтийски държави Естония, Латвия и Литва.

Почти никоя от тези територии преди Петър Първи не са влизали в състава на Русия, нито на каквито и да било руски княжества. Сред малкото изключения е "върнатото" устие на река Нева, районите около Юриев и Тарту, казва историкът Андрей Зубов пред телевизия Current Time.

Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. Днес тя контролира почти цялата Луганска област, част от Донецка област и голяма част от Херсонска област заедно с областния център. Завладяна е и значителна част от Запорожка област, макар че самият град Запорожие остава под украински контрол.

Като част от своите аргументи за вкарването на войски в Украйна Путин твърди, че много от териториите на тази държава исторически никога не са били населени с украинци и говори за тях като за „подаръци“ от страна на съветската власт, напомняйки за тяхното минало в състава на Руската империя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG