Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разрушиха болниците, убиха лекарите." Мариупол е заплашен от епидемия от холера


Жени готвят пред разрушени жилищни блокове в Мариупол. В контролирания от руската армия град няма вода, ток и газ
Жени готвят пред разрушени жилищни блокове в Мариупол. В контролирания от руската армия град няма вода, ток и газ

Окупираният от руската армия украински град Мариупол е изправен пред риск от епидемия от холера. В пристанищния град няма течаща вода, а медицинските консумативи са изчерпани.

За заплахата от холера в Мариупол съобщи украинската администрация на града, която се намира извън него, откакто той е окупиран от руската армия. Британското военно разузнаване потвърди информацията.

Десетки жители вероятно са болни и се очаква броят им да нарасне, каза украинският кмет на Мариупол Вадим Бойченко, който сега се намира извън града.

„Холера, дизентерия и други инфекциозни заболявания вече се разпространяват в града, но го прикриват“, каза Бойченко, цитиран от Би Би Си. „Градът е под карантина. Никой не влиза и не излиза.“

Първите съобщения, че Марипуол е поставен под карантина от наложената от Русия администрация, се появиха непосредствено след като руската армия окупира града.

„Това е инфекция. Разпространява се много бързо. Няма начин да се задържи. Няма доктори, няма инфекциозни болници. Те [руската армия] разрушиха такава болница в нашия град, както и цялото оборудване. Те убиха нашите лекари“, каза още Бойченко. По думите му няма документирани случаи на изпратени за лечение пациенти с холера, защото хората нямат достъп до болници.

Заместник-кмета на града Сергей Орлов каза, че условията в града се влошават непрекъснато за тези близо 100 000 души, които все още живеят там. Преди войната населението на града беше 400 000 души. По думите му в Мариупол има „хуманитарна криза“.

„Смятаме, че (развитието на епидемия бел. ред.) е възможно заради всички тези условия – липса на работещ воден цикъл, множеството трупове, които за жалост се намират в руините, и липсата на медицинска помощ“, каза той, цитиран от Би Би Си.

По думите на Орлов Русия продължава да блокира всички опити на Украйна и хуманитарни организации като Червения кръст и службите на ООН да доставят помощ за града.

Информацията за риск от епидемия от холера в Мариупол беше потвърдена от Великобритания.

„Марипуол е застрашен от епидемия от холера. От месец май се съобщава за единични случаи“ на заболяването, съобщи в Туитър Министерството на отбраната в Лондон, което се позова на разузнавателни данни. „Медицинските услуги в Мариупол вероятно са пред колапс. Голямо огнище на холера ще изостри проблема още повече.“

Според британското разузнаване Русия не успява да гарантира елементарни условия за цивилното население в окупираните от руската армия територии. В част от тях няма достъп до питейна вода.

В средата на май бойните действия в Мариупол приключиха, след като Русия овладя завода „Азовстал“. Преди това в продължение на месеци градът беше подложен на бомбардировки от руската армия, което доведе до почти пълното му разрушение, а според Киев и до „десетки хиляди цивилни жертви“.

Как проспериращ украински град беше превърнат в гробище
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG