Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Зеленски не искаше да чуе". Украинският президент е пренебрегвал информацията за руско нападение


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Украинският президент Володимир Зеленски "не искаше да чуе" събраната от американското разузнаване информация, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, каза американският президент Джо Байдън.

"Подобно нещо не се е случвало от Втората световна война насам. Знам, че много хора си мислеха, че вероятно преувеличавам, но аз знаех, че разполагаме с данни, потвърждаващи, че той [Путин] смята да нахлуе", каза Байдън.

САЩ започнаха да предупреждават, че Русия се готви да нападне Украйна, много преди президентът Владимир Путин да обяви началото на това, което нарича "специална операция". "Нямаше никакво съмнение в това, но Зеленски, както и много други хора, не искаше да го чуе. Разбирам защо не искаха да го чуят, но той влезе", каза Байдън.

Предупрежденията на САЩ преди началото на войната предизвикаха недоверие и дори завоалирани критики от страна на Зеленски и някои от европейските съюзници на Вашингтон, които тогава смятаха, че САЩ създават прекалена паника.

Струпването на руски войски до границата с Украйна започна в края на 2021 г. и породи притеснения за възможно руско нападение. Москва отричаще такива планове и многократно каза, че войските са на място заради учения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG