Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германският канцлер Олаф Шолц призова преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС "да започнат сега"


Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с българския премиер Кирил Петков
Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с българския премиер Кирил Петков

Европейският съюз трябва да започне преговори за присъединяване със Северна Македония, за да изпълни най-накрая обещанието си за интегриране на Западните Балкани. Това каза германският канцлер Олаф Шолц след разговори с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие.„Преговорите за присъединяване, които бяха твърдо обещани преди две години, трябва да започнат сега. Ще настоявам за това“, каза Шолц.

Германският канцлер посети Косово, Сърбия, Гърция, Северна Македония и България. Целта на обиколката е да съживи изоставащите преговори за разширяване на съюза.

Ковачевски каза, че страната му се надява на срещата на върха на ЕС през юни да бъде потвърдено началото на преговорите за присъединяване. „Очакваме стъпка, която сме заслужили“, каза той.

По-късно германският канцлер се срещна и с българския премиер Кирил Петков. След разговорите Шолц каза, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Българският премиер каза, че е споделил трите условия, които има България за вдигане на ветото за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Първо, да видим всички възможности през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там, едновременно с това имаме рамкова позиция и договор за добросъседство“, каза Петков.

Според Шолц Скопие трябва да изпълни българските условия. Той изрази увереност, че има разбиране в Република Северна Македония. Проблемът по думите му е как да бъде постигнат този резултат.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Темата за българската позиция по отношение на Северна Македония е сериозен вътрешнополитически проблем в България. Тя беше посочена като една от причините един от коалиционните партньори в управлението "Има такъв народ" да напусне правителствто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG