Връзки за достъпност

Извънредни новини

Росен Костурков и Константин Бачийски са сред заплашваните депутати от "Продължаваме промяната"


Депутатите от "Продължаваме промяната" Росен Костурков (вляво) и Константин Бачийски (третият отляво надясно) казаха, че са получили заплахи заради гласността си по темата "Капитан Андреево".
Депутатите от "Продължаваме промяната" Росен Костурков (вляво) и Константин Бачийски (третият отляво надясно) казаха, че са получили заплахи заради гласността си по темата "Капитан Андреево".

Депутатите от "Продължаваме промяната" Росен Костурков и Константин Бачийски потвърдиха, че са получили заплахи заради гласността си по темата "Капитан Андреево" и сигналите за злоупотреби, извършвани там.

До заплахите се е стигнало, след като правителството премахна монопола на фирмата "Евролаб 2011" върху бизнеса с проверките на камионите на граничния пункт между Турция и България.

Заради заплахи за живота им от миналата седмица зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов са с охрана. Те са сред управляващите, които доведоха до промяна в начина, по който се провежда контрола на камионите с храни, влизащи в България през ГКПП "Капитан Андреево".

В понеделник депутатът от ПП Константин Бачийски потвърди, че е човекът, за когото по-рано Лена Бориславова съобщи, че е получил есемес с предупреждение да внимава какво прави, защото "много хора са пострадали от инфаркт или инсулт".

"Едната от заплахите беше, че много млади хора получават сърдечен удар. Другата беше да се замисля колко млади хора изчезвали, когато са неудобни", каза Бачийски пред Нова телевизия.

В края на май той участва в специалното заседание на комисията за противодействие на корупцията, посветено на казуса "Капитан Андреево". Тогава той попита собственика на фирмата монополист на граничния пункт "Евролаб 2011" Васил Димитров дали е свързан с издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки. Името на Таки се появява в поредицата от компании, свързани с "Евролаб 2011".

Другият депутат от ПП, който потвърди, че е бил заплашван във връзка с казуса, е Росен Костурков. Пред бТВ в понеделник той каза, че е получил "предупреждение" да внимава какво говори пред медиите.

"На 24 май получих обаждане от скрит номер от човек, които се представи за мой приятел, но аз не можах да усетя какво гласеше. Той ми каза: Да внимаваш какво говориш по телевизиите, даваш ли си сметка, че другата седмица няма да има къде да живееш", разказа Костурков.

През последните 10 години всяка една от дейностите по проверките на хранителни продукти на граничния пункт се е извършвала от една единствена фирма. Тези услуги при вноса на храни в Европейския съюз се заплащат от търговците и генерират стотици хиляди левове приходи всеки ден.

От началото на юни държавата иззе контрола над проверките. Вече БАБХ, а не частна фирма, ще извършва фитосанитарния контрол оттук нататък, съобщи Христанов в сряда.

"Фиктивните лаборатории", които според изказванията на премиера Кирил Петков само са симулирали дейност, няма да се използват повече. Ще бъде изградена лаборатория, която да извършва тези проверки. По думи на Христанов това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 милиона лева.

Пет хиляди лева на час. Защо избухна войната за границата.
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:03 0:00
Директен линк

"За пръв път българско правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като отидох там, не можах да повярвам - в тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек, в лабораторията за животни нямаше една сламка на пода", каза във вторник премиерът Петков.

Той допълни, че с работата по случая е поет риск, тъй като се спират парите на хора, "които са получавали от много години милиони".

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" каза в парламента, че зад атаката срещу него стои премиерът Кирил Петков, а целта била да се изземе бизнесът му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG