Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пет хиляди лева на час". Защо избухна война за границата


БАБХ е преотстъпила печеливши дейности на границата на частни фирми
БАБХ е преотстъпила печеливши дейности на границата на частни фирми

Повече от 10 години няколко частни фирми държат монопола върху най-печелившите дейности на границата. Договорите са дългогодишни, подписани на тъмно. Опитът на държавата да спре потока на пари доведе до реакция, която напомня на война.

Хиляди камиони влизат ежедневно в България през границата с Турция. Руската инвазия в Украйна, която затрудни превоза на товари в Черно море, увеличи този поток още повече.

Преминаването на пункта "Капитан Андреево" не е просто придвижване от точка от А до точка Б. Това е външна граница на Европейския съюз и пропускането на товар през пункта е печат за гаранция, че стоката е проверена и безопасна и гражданите на целия съюз са защитени.

От една фирма зависи кой камион влиза, колко време чака, каква стока ще вкара.

Камионите, които превозват храни, подлежат на особен контрол още на границата. Те се отварят, разтоварват и изследват. Целта е до потребителите да не стигнат паразити, болести, развалена или замърсена храна. Всяка една от дейностите по проверките се заплаща от търговците. Става дума за стотици хиляди левове всеки ден. Точно тези дейности на "Капитан Андреево" държавата е дала на една единствена фирма. От нея зависи кой камион влиза, колко време чака, каква стока ще вкара.

Монополът върху тези решения е даден от държавата на фирмата "Евролаб 2011". Проверка на сайта BIRD откри връзки на дружеството с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ, която управляваше България до 2021 година.

Правителството сега реши да прекъсне потока от пари към "Евролаб 2011". Това обаче отключи сюжет със заплахи, протести, саботаж, предложения за подкупи и много, много пари.

Пет хиляди лева на час. Защо избухна войната за границата.
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:03 0:00
Директен линк

Как започна тази "потресаваща" история

В началото на април премиерът Кирил Петков посети граничния пункт „Капитан Андреево“. Няколко дни по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че "повод за изненадващата проверка" на премиера е било желанието му да види как се контролира вносът на храни. Според Бориславова констатациите са били "потресаващи".

Последва поредица от проверки на различни институции. Депутатът Росен Костурков ("Продължаваме промяната") обяви, че бивш депутат е предложил подкуп от 6 млн. лева на директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да остави фирмата, която упражнява фитосанитарния контрол, да продължи работа.

"Просто ми казаха: "По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа", каза директорът на БАБХ Христо Даскалов по повод предложението.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов ("Продължаваме промяната") обяви, че в продължение на 10 години от камерите в помещенията няма нито един запис, кабелите им "водят наникъде", а проверката на камионите е траела по 6 минути. За това време те са маневрирали, били са разтоварвани, проверявани и пак натоварвани.

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов по време на изслушване в Народното събрание.
Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов по време на изслушване в Народното събрание.

По-късно самият Христанов също съобщи, че към него е бил извършен "опит за корупционно въздействие", за да бъде оставена фирмата да продължи да печели на границата.

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" каза в парламента, че зад атаката срещу него стои премиерът Кирил Петков, а целта била да се изземе бизнесът му.

Междувременно превозвачи организираха "спонтанен", по думите им протест с искане за оставка на транспортния министър и по-бърз контрол на камионите с храни. Отстраняването на фирмата-монополист предизвика временни затруднения с обработването на камионите и това доведе до опашки.

С всяко следващо действие, обаче, тази история започва да изглежда все по-впечатляващо.

Какво се случва на границата

На границата работят много институции и фирми, които имат различни задачи. Границата между България и Турция е външна за Европейския съюз. Това означава, че от контрола на пункта „Капитан Андреево“ зависи какво ще бъде допуснато на територията на общността. За плодовете, зеленчуците и хранителните продукти това означава дали отговарят на нормите за замърсяване, вредители, болести, годни ли са консумация и т.н.

На границата се извършва „официален граничен контрол“. В България това е задължение на държавната институция, която се казва Българска агенция за безопасност на храните. Хладилните камиони, превозващи храни, подлежат на отделен контрол. При влизането им те се отварят, част от тях се разтоварват, вземат се проби за изследване.

Всеки ден през „Капитан Андреево“ преминават между 200 и 250 хладилни камиона. От тях около 100 не се проверяват, защото превозват стока, която не е за страни от Европейския съюз. Останалите около 150 подлежат на контрол, който е различен в зависимост от товара.

Т. нар. фитосанитарен контрол е задължителен за всички камиони. Това означава, че всеки камион се отваря и проверява дали има видимо развалени храни. Друг вид контрол е здравният. Това е контролът за пестициди, за който се правят допълнителни изследвания в лаборатория. Но на такъв вид контрол не подлежат всички камиони, а само тези, които превозват цитруси и нар, както и част от останалите товари, избрани на случаен принцип.

За всичко това се плаща - за придвижване и оформяне на документите, за разтоварване, за лабораторните проби. Един камион може да плати стотици левове, а понякога и повече. Според депутати от управляващото мнозинство, става дума за годишни приходи от 200-300 млн. лева.

В продължение на повече от 10 години, обаче, вместо приходите от тази дейност да остават в държавата, парите отиват в точно определена частна фирма. Пътят за това е отворен с една министерска заповед още през 2012 г.

Късметът идва преди 10 години

Историята започва преди 10 години, когато управлява първото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. В края на декември 2012 г. министърът на земеделието Мирослав Найденов издава заповед, с която отваря пътя на една конкретна фирма да печели от работата на „Капитан Андреево“ и да бъде единствена. В заповедта на Найденов са изброени само три лаборатории, които имат право да контролират вноса на някои фуражи, храни от неживотински произход, плодове и зеленчуци. Наред с Централната лаборатория при БАБХ и Регионалната здравна инспекция в Плевен, които са държавни, е записана и частната лаборатория „Евролаб“ към фирмата „Интерпред Еврологистик“.

Въпреки че под заповедта стои подписът на министър Найденов, в интервю за Марин Николов от бТВ той прехвърли отговорността към агенцията по храните. По това време директор на агенцията е Йордан Войнов.

„Тогава бяхме на разговори в Турция и те поставиха проблема, че се получават големи задръствания на границата заради контрола и трябва да се направи нещо“, каза Войнов за Свободна Европа. По повод избирането на конкретната фирма той каза, че „не си спомням какво е било. Дали са те или някой друг, въпросът е да се върши работа“.

Милионите започват да текат

Освен, че получава правото да извършва лабораторни анализи на границата с Турция, през 2012 г. фирмата „Интерпред Еврологистик“ сключва и договор за наем на помещенията на държавната БАБХ на пункта „Капитан Андреево“. Пред парламентарната комисия за борба с корупцията бяха цитирани символични суми за наем - по-малко от 5 хиляди лева месечно, на фона на приходи от милиони.

Договорът за наем обаче дава на „Интерпред Еврологистик“ всичко необходимо - и изключителни права, и необходимите ресурси, за да разгърне дейността си на граничния пункт като придвижва документите на камионите, разтоварва ги, прави изследванията.

„Интерпред Еврологистик“ не е публикувала редовно отчети в Търговския регистър. Не могат да се открият данни за финансовите резултати на фирмата преди сключването на договора с държавата. От наличната информация се вижда, че дружеството, което е с 50 лева капитал, има близо 1 млн. лева печалба за 2018 г. и близо 745 хил. лева за 2019 г. „Интерпред Еврологистик“ работи на „Капитан Андреево“ до края на 2021 г.

Навръх новата 2022 г. БАБХ сключва нов договор за наем на помещенията на „Капитан Андреево“ с друга фирма - „Евролаб 2011“. Собственикът на новата фирма обаче е свързан със старата. Васил Димитров е бил служител в „Интерпред Еврологистик“. Пред бТВ Димитров каза, че се е отделил от другото дружество, защото има договори за представителство с 400 турски фирми:

„Вносители, превозвачи, всякакви. Мога да твърдя, че аз съм го изградил този бизнес от 10 години насам“.

Честита Нова година!

Основният проблем е, че държавата е поставила една конкретна фирма в по-добри позиции спрямо всички останали в дейност, която носи гарантиран приход. Другият въпрос е при какви условия държавата е преотстъпила тези печеливши дейности на ключов граничен пункт на една частна фирма.

Договорът е заведен в деловодната система на агенцията час и половина преди настъпването на новата 2022 г.

Договорът за наем с фирмата „Евролаб 2011“ е подписан от заместник-директор на агенцията по храните на 31 декември 2021 г., т.е. в последния ден от годината. Договорът е подписан въпреки изрична заповед на земеделския министър Иван Иванов (БСП), с която той спира разпоредителните сделки с имущество. Договорът е сключен набързо в момента, в който новият директор на БАБХ встъпва в длъжност. Документът е заведен в деловодната система на агенцията час и половина преди настъпването на новата 2022 г. По това време всички останали българи са празнували Нова година.

Така, без обществена поръчка и на базата на договор за наем на помещения, една фирма поема контрола за качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в Европейския съюз.

Каква тогава е ролята на БАБХ на границата

Краткият отговор звучи така: почти нищо, от което да влизат пари в бюджета. Независимо, че е собственик на помещенията на границата, повече от 10 години държавата не е направила нищо, за да извършва лабораторните тестове там, защото няма лаборатория на място. При вземане на проби те се изпращат за изследване в София, което прави процеса бавен и неудобен за превозвачите.

На този фон единствената лаборатория на място е тази на „Евролаб 2011“. Резултатът е, че фирмата предлага пълно обслужване на влизащите камиони, а те пък зависят изцяло от нея – дали ще минат, колко ще чакат, ще попаднат ли в извадката за случайна проверка.

От преценката на служителите на "Евролаб 2011" зависи дали камионите могат да минат бързо и безпроблемно или ще се позабавят с превоза на стоката.

Печатница за пари

„Тази дейност генерира по 5 хил. лева на час“, каза за Свободна Европа депутатът Константин Бачийски („Продължаваме промяната“), който изкара няколко дни на пункта "Капитан Андреево", за да контролира процеса. Според председателя на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") загубите за държавата от монопола на частната фирма са достигали 200 млн. лева годишно.

БАБХ обяви подписания на 31 декември договор с „Евролаб 2011“ за незаконен и предприе мерки за прекратяването му. Фирмата обаче обжалва. В момента контролът на границата се извършва от агенцията по храните. Наети са и работници за товаро-разтоварната работа.

„Пробите се изпращат в София, а изчакването е между 4 и 12 часа. Това не създава големи проблеми, защото в момента вносът на стоки, подлежащи на задължителен пестициден контрол като цитруси и нар, не е толкова голям“, каза за Свободна Европа заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Той каза, че в момента се подготвя обществена поръчка, с която ще бъде купено оборудване за лаборатория на пункта „Капитан Андреево“.

Коя е "Евролаб 2011"

Въпреки, че твърди, че има договори с 400 турски фирми за обслужване, фирмата „Евролаб 2011“ е неоткривама. Нейни контакти се откриват в един от регистрите на БАБХ. Свободна Европа изпрати питане на посочения електронен адрес, но не получи отговор.

Собственик на фирмата е Васил Димитров. Фирмата е създадена през ноември 2021 г., а месец по-късно подписва 10-годишен договор с БАБХ за наем на помещенията на пункта "Капитан Андреево".

Проверка на сайта BIRD проследява връзките на новата фирма със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки, приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, когото Капитал свързва с бивши общински служители от ГЕРБ.

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" се появи публично по време на изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. Представителят на ГЕРБ в комисията Маноил Манев беше най-активен в противопоставянето си на действията на държавата на границата. По същия начин той се държеше и година по-рано по време на изслушване на бизнесмена Светослав Илчовски, който обвини бившия премиер Бойко Борисов в корупция.

Протестът на "Капитан Андреево" срещу промените, извършвани от правителството.
Протестът на "Капитан Андреево" срещу промените, извършвани от правителството.

В петък на "Капитан Андреево" се проведе протест на превозвачи, които искаха по-бърза обработка на камионите на границата и оставка на транспортния министър Николай Събев.

Сред водачите на протеста беше председателката на Съюза на превозвачите Магдалена Милтенова. Тя е сред представителите на работодателски организации, които през 2020 г. благодариха на тогавашния премиер Бойко Борисов, че е вдигнал палатковите лагери на хората, искащи оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Превозвачите протестират от началото на май. Те са недоволни от високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата и искат оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Гроздан Караджов и Николай Събев.

Преотстъпването на лабораторния контрол на "Капитан Андреево" е втора печеливша дейност на БАБХ, дадена на частна фирма. Друга такава дейност е дезинфекцията на влизащите превозни средства. Договорът за дезинфекция с фирмата "Пи. Еф. Си." беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013).

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1,3 млн. лв.

За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

XS
SM
MD
LG