Връзки за достъпност

Извънредни новини

С искания за оставки. Превозвачите излязоха на протест в цялата страна


Превозвачите излязоха на пореден протест в цялата страна във вторник, предаде БТА. Те са недоволни от високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата.

Миналия четвъртък представители на транспортния бранш напуснаха със скандал срещата си с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

Исканията на бранша, които бяха повторени и във вторник, включват намаляването на акциза на горивата с 50%, отпадането на биокомпонентата за период от 6 месеца и отлагането на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Протестът във Варна
Протестът във Варна

Протестиращите фирми и браншови организации също така поискаха оставките на министъра на транспорта Николай Събев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на финансите Асен Василев заради "липса на конструктивен диалог" и "липса на експертиза". И Събев и Караджов казаха, че няма да подадат оставка, като министърът на транспорта определи исканията на превозвачите като "политически".

В София протестът започна в 8 часа. Предвидено беше автобуси и тежкотоварни автомобили да блокират някои от централните части на града, но по информация на Дневник, те не са били допуснати да влязат в центъра от полицията.

Блокиран е обаче входът на столицата от парк "Врана" в посока центъра по бул. "Цариградско шосе". Движението на превозни средства се извършва само в крайната дясна лента в посока София, а в обратната страна - изход от столицата, движението се осъществява нормално, предаде Българското национално радио.

Протести са планирани и в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и други градове.

Протестът във Варна
Протестът във Варна

Сдружението на малките и средни превозвачи няма да се включи в протестните действия, каза пред "Нова телевизия" Лидия Богданова от сдружението. Причината за това е частта с исканите оставки.

"Сваляне на правителството няма да доведе до нищо добро. Ако още 1 година нищо да не се случи, нашият бранш остава в патова ситуация", каза Богданова.

На този фон правителството още в петък обяви, че през тази седмица ще поиска от Европейския съюз освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Антикризисните мерки целят да намалят цените на горивата, като се обмисля и понижаване на ДДС за доставки на газ от 20 на 9%.

Плановете бяха потвърдени и след края на извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник вечерта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG