Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството ще поиска от ЕС временно премахване на акциза за тока и газа


Новината идва на фона на напрежението между правителството и представители на транспортния бранш.
Новината идва на фона на напрежението между правителството и представители на транспортния бранш.

През следващата седмица България ще поиска от Европейския съюз (EС) освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, съобщиха от преслужбата на правителството. Основната цел е по този начин да бъдат подпомогнати превозвачите.

Новината идва на фона на напрежението между правителството и представители на транспортния бранш. В четвъртък премиерът Кирил Петков, заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и на транспорта и съобщенията Николай Събев се срещнаха с представители на бранша, за да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

Малко след началото на срещата част от преговарящите напуснаха срещата, като обвиниха представителите на кабинета, че пренебрегват проблемите им и не предлагат никакви антикризисни мерки.

В петък от правителството съобщиха, че ще поискат от ЕС да бъде задействана процедура за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Мярката има за цел да подпомогне транспортния бизнес.

На 27 април от представители на бранша проведоха национален протест. Те изразиха недоволство от високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. В понеделник те заплашиха с нови протести на 10 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG