Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е спечелила над 93 млрд. евро от износ на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната


Приемната станция на нефтопровода Дружба между Унгария и Русия с паметна плоча на нейното строителство в рафинерията Дуна (Дунав) на унгарската MOL близо до град Сажаломбата, южно от Будапеща.
Приемната станция на нефтопровода Дружба между Унгария и Русия с паметна плоча на нейното строителство в рафинерията Дуна (Дунав) на унгарската MOL близо до град Сажаломбата, южно от Будапеща.

Русия е спечелила 93 милиарда евро (96,8 милиарда долара) от износ на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната си в Украйна. Това показва нов доклад на финландския независим Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), публикуван в понеделник.

От началото наруската инвазия в Украйна Киев настоява Запада да прекъсне всякаква търговия с Русия, за да спре финансирането на войната.

Според доклада Европейският съюз е внесъл 61 процента от руския износ на изкопаеми горива през периода.

Приходите на Русия от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол, следвани от тръбопроводен газ, нефтопродукти, втечнен природен газ (LNG) и въглища.

Миналия месец ЕС се съгласи на компромисно споразумение, което намалява вноса на руски петрол с повече от две трети.

Според доклада на CREA глобалното покачване на цените на изкопаемите горива означава, че хазната на Кремъл продължава да се пълни, дори по време на спада на руския износ през май, когато страните избягваха доставки от Москва.

Средните експортни цени на Русия са били с около 60 процента по-високи в сравнение с миналата година, което е помогнало на руските експортни приходи да достигнат рекордно високи нива, според CREA.

Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Франция са сред страните, които са увеличили покупките си на изкопаеми горива от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG