Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС потвърди петролното ембарго, но не включи руския патриарх в санкциите


Нито една от страните членки, които получават право да продължават да внасят руски петрол, няма да имат право на трансфер, транспорт и препродажба към трети страни
Нито една от страните членки, които получават право да продължават да внасят руски петрол, няма да имат право на трансфер, транспорт и препродажба към трети страни

Съветът на Европейския съюз прие окончателно шестия пакет от санкции срещу Русия, с който се налага ембарго върху вноса на петрол. С него се потвърждава решението на лидерите на ЕС от понеделник, с което се налага почти пълна забрана за вноса на руски суров петрол и преработени петролни продукти. Ембаргото все пак предвижда временно изключение за някои държави, сред които и България.

Планът за изпълнение на санкциите предвижда поетапно прекъсване на доставките на суров петрол в рамките на 6 месеца и прекъсване на доставките на петролни продукти в рамките на 8 месеца.

Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол през тръбопровoдни връзки, получават изключение от ембаргото „докато Съветът не вземе друго решение“.

Трите страни се задължават да предприемат „всички необходими мерки“, за да намерят алтернативни доставчици в най-кратки срокове. Този процес ще бъде под наблюдението на Европейската комисия, а при регистриране на необходим напредък дерогацията може да бъде отменена.

В първоначалния текст на решението беше записано, че ембаргото включва и изрична забрана за трансфер, транспорт и препродажба на руския суров петрол от държава членка на ЕС на трети страни. След преходен период от 8 месеца ще влезе в сила и забрана за трансфер, транспорт и препродажба на петролни продукти, произведени от руски петрол.

Държавите членки без излаз на море ще могат да получават руски петрол, доставян по море, само в случай, че доставките по петролопровод бъдат прекратени. Подобна извънредна дерогация може да бъде приета само след решение на Съвета при „изключителни обстоятелства“.

Нито е толкова евтин, нито без алтернатива. Може ли България без петрол от Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Потвърждава се специалната дерогация за България за внос на суров петрол с танкери, както и за доставка на петролни продукти за „ограничен период от време“. Във вторник премиерът Кирил Петков каза, че това ще продължи до края на 2024 г.

Хърватия също получава специална дерогация за вноса на руски вакуумен газьол (VGA) за ограничен период от време и само при определени условия.

Чехия получава специална дерогация за вноса на преработени продукти, произведени от руски нефт, от други държави членки в рамките на 18 месеца. Прага обаче не трябва да надвишава средните нива на внос за последните 5 години.

Шестият пакет от санкции срещу Русия беше приет заради започнатата от Москва непредизвикана война в Украйна. Той беше постигнат след продължителни преговори от страна на Европейската комисия и лидерите на страните членки. Най-сериозни отстъпки получи Унгария, чийто лидер Виктор Орбан дори заплаши с вето въвеждането на пълно ембарго над руския петрол.

По информация на няколко издания приемането на санкциите беше забавено от Будапеща и заради нежеланието на унгарските власти лична санкция да получи руският патриарх Кирил. Ройтерс съобщава, че в крайна сметка той е бил изваден от списъка със санкционираните лица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG