Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ допусна всички кандидати за директор на БНТ. Изборът е на 29 юни


Сашо Диков е един от кандидатите.
Сашо Диков е един от кандидатите.

Всичките осем кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) бяха допуснати до финалната фаза на конкурса, при която ще бъдат изслушани техните концепции. Това реши във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ).

Първоначално проблем с внесените документи имаха двама от участниците в конкурса – водещият в "Евроком" Сашо Диков и преподавателката във Факултета по журналистика на Софийския университет Светлана Божилова.

Диков беше пропуснал да представи трудовата си книжка, за да докаже, че притежава задължителния поне 5-годишен трудов стаж в телевизия. Затова на 2 юни медийният регулатор му даде 7-дневен срок, за да внесе необходимия документ, което той е направил. Божилова пък не беше представила кратка автобиография и резюме на концепцията ѝ, за което също получи срок от една седмица.

До изслушване са допуснати и останалите шестима кандидати за ръководния пост в националната телевизия. Това са действащият ѝ генерален директор Емил Кошлуков, бившият шеф на новините в частната бТВ Венелин Петков, водещата от БНТ Василена Матакиева, колегата ѝ Сашо Йовков, бившият юрисконсулт на националната телевизия Ирина Величкова и директорът на Радио Кърджали на БНР Красимир Ангелов.

Изслушванията на осмината кандидати са насрочени за 27 и 28 юни, а изборът на наследник на Кошлуков предстои на следващия ден – 29 юни. За да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да събере поне 3 гласа от общо петимата членове на СЕМ. В случай, че никой не постигне такъв резултат, конкурсът се прекратява и трябва да бъде проведен нов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG