Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем кандидати да оглавят БНТ. Сред тях са водещи, режисьор, доцент и настоящият директор


Емил Кошлуков е настоящият директор на БНТ, който кандидатства, за да остане на поста още един мандат.
Емил Кошлуков е настоящият директор на БНТ, който кандидатства, за да остане на поста още един мандат.

Осем са кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия, съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ) след като в петък 17.00 часа изтече крайният срок за подаване на документи. Те са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Сашо Диков е водещ на предаването "Евродикоф" по Евроком. Бил е програмен директор и водещ в Канал 3. Бил е водещ на предаването "Дикоff" в Нова телевизия.

Ирина Величкова е режисьор и специалист по авторско и медийно право.

Сашо Йовков работи като спортен журналист в БНТ повече от 20 години до освобождаването му от медията през 2020 г., когато директор е Емил Кошлуков.

Василена Матакиева е част от управителния съвет на БНТ. Работи в обществената медия от 1992 г. като водеща на спортни предавания и новини, и автор на телевизионни филми. През 2005 г., е пресаташе на Българския олимпийски комитет и участва в подготовката на кандидатурата на София за домакин на Олимпийски игри. От 2009 г. е преподавател в магистърската програма по спортна журналистика в НСА.

Емил Кошлуков е настоящият генерален директор на БНТ, чиито мандат изтича на 5 юли. Той беше избран на поста през 2019 г. Дотогава - в продължение на година и половина, беше програмен директор на Канал 1 и водещ на обзорното публицистично предаване "Още от деня".

Преди да влезе в ръководството на БНТ, Кошлуков е бил водещ на коментарното предаване "Факторът Кошлуков" по TV7, припомня Дневник. През 2013 година влиза в съвета на директорите на "Краун медия" - компанията - собственик на TV7 (тогава собственост на Цветан Василев). За кратко през 2014 г. става и изпълнителен директор на TV7 и News7. По това време каналът се финансира от фалиралата КТБ. След свалянето на "Факторът Кошлуков" от TV7 предаването се прехвърля в свързваната с Делян Пеевски Канал 3. Кошлуков управляваше и продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД, която беше собственост на партньорката на бизнесмена и близък приятел на Бойко Борисов - Александър Сталийски, Виолета Сечкова.

Венелин Петков е бившият шеф на новините в Би Ти Ви. Работил е в БНТ за кратко, след завръщане от обучение в САЩ и стаж в Си Ен Ен, а след това започна в първата частна национална телевизия от създаването й. След смяна в ръководството на телевизията през 2020 г. Петков е oсвободен като директop "Hoвини, актyaлни предaвaния и cпopт".

Красимир Ангелов е директор на БНР Радио Кърджали, който през 2013 г. също се кандидатира за шеф на БНТ.

Светлана Божилова е доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Директор е на Националната университетска телевизия "Алма матер" и ръководител на Европейската студентска телевизионна мрежа по програма "Младежта в действие" на Дирекция "Култура и образование", ЕК. Учредител на граждански форум "Свободно слово" - член на авторския екип, създал проекта на Закона за радиото и телевизията през 1998 г.

Следващият етап от избора е членовете на СЕМ да разгледат подробни кандидатори до 15 юни. След това се провеждат изслушвания на кандидатите в края на юни. На 29 юни се провежда вотът.

За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор, който е в състав Соня Момчилова (председател), Галина Георгиева, Пролет Велкова, Симона Велева и Габриела Наплатанова.

Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия. Към заявлението за участие в процедурата кандидатите могат да подават декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Наличието на управленски опит обаче не е задължително условие за избора на шеф на обществената телевизия.

Мандатът на генералния директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG