Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз ще купува газ от Израел, който ще втечнява в Египет


Урсула фон дер Лайен се срещна с лидерите на Израел и Египет в Кайро.
Урсула фон дер Лайен се срещна с лидерите на Израел и Египет в Кайро.

Европейският съюз сключи споразумение с Израел и Египет в сряда за търговия на природен газ, съобщи Вашингтон поуст.

Сделката позволява на Израел да увеличи износа на природен газ за Европа чрез вече съществуващ газопровод до египетските пристанища. Там той ще бъде втечняван и натоварван на танкери за Европа.

Това е една от първите големи стъпки на Брюксел в опитите на блока да прекрати енергийната си зависимост от Русия.

„Това ще допринесе за нашата енергийна сигурност. И ние строим инфраструктура, която да пасва на възобновяемата енергия на бъдещето“, каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Израел вижда навлизането в европейския енергиен пазар като голяма възможност.

Количеството, което Европа ще внася от Израел обаче ще е далеч от капацитета на Русия. Израел добива над 9 милиарда кубични метра природен газ на година и има два пъти капацитет във все още неизползвани природни източници.

През 2021 г. Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубични метра газ от Русия, което е покрило 45% от нуждите на европейския пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG