Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предлага връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинния вот


Десислава Атанасова от ГЕРБ. Снимката е архивна

ГЕРБ внесе в парламента законопроект, който предвижда връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Партията поиска също Народното събрание да разгледа проект на БСП от април, който съдържа същото предложение.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че целта на партията е на следващите избори, които според нея ще са предсрочни, да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини.

Проектът за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ предвижда избирателите да могат да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. Законопроектът предвижда също отчитането на резултатите от машинното гласуване да става след сверяване на хартиените разписки и протокола от машините, а ако има несъответствие за действителни да се приемат разписките.

Изцяло машинното гласуване във всички секции с над 300 избиратели беше въведено в края на април 2021 г. Това стана след парламентарните избори, на които дотогава управлявалата партия ГЕРБ загуби мнозинството си, а тогавашните ѝ коалиционни партньори “Обединени патриоти” не влязоха в парламента. Въвеждането на машинното гласуване беше предложено от “Има такъв народ” и беше подкрепено от БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!“.

Българите гласуваха по тези правила два пъти досега – на парламентарните избори през юли и на парламентарните и президентските избори през ноември миналата година.

През последните месеци обаче се появиха призиви за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

През април трима депутати от БСП внесоха законопроект с такова предложение. В сряда Десислава Атанасова каза, че ГЕРБ искат проектът на БСП да бъде разгледан.

“Предложили сме в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде разгледан законопроект на БСП, който някак странно вече два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от “Продължаваме промяната”, каза Атанасова.

В началото на юни инициативен комитет представи подписка в подкрепа на връщането на хартиените бюлетини. Сред участниците са издателят на „Труд“ Петьо Блъсков, издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки. Част от тях публично са изразявали подкрепа за доскорошните управляващи от ГЕРБ.

По същото време сайтът „За истината“ съобщи, че ГЕРБ събира подписи в подкрепа на връщането на хартиените бюлетини. Тогава от ГЕРБ отрекоха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG