Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на бежанците в света е най-големият в историята. От Украйна са избягали над 6 млн. души 


Център за временно настаняване на бежанци в Кишинев, Молдова, 8 март 2022 г.
Център за временно настаняване на бежанци в Кишинев, Молдова, 8 март 2022 г.

Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете си през 2021 г. заради преследване, военни конфликти, нарушения на човешките права и насилие, е най-високият в историята. Това се казва в годишния доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), разпространен в четвъртък.

Данните на световната организация показват, че през миналата година 89,3 милиона души са били принудени да бягат от родните си места или насилствено са били разселени. Броят на бежанците се е увеличил с 8% спрямо 2020 г. и над два пъти в сравнение с нивата преди десетилетие.

Ситуацията през тази година е станала чувствително по-притеснителна заради започналата на 24 февруари война на Русия в Украйна. Руската инвазия предизвика най-голямата и най-бързо развиваща се бежанска криза след края на Втората световна война.

Според последните данни около 7,1 милиона украинци са били разселени в страната си, откакто Русия започна войната, а повече от 6 милиона души са напуснали родината си.

В допълнение “други извънредни ситуации” в Африка, Афганистан и други части на света са изместили нивото на бежанците в света през 2022 г. на над 100 милиона души, се посочва в доклада на ООН.

Освен това световната организация предупреждава, че недостигът на храна, инфлацията и климатичните промени увеличават трудностите на хората, усложнявайки възможностите за хуманитарен отговор в момент, когато перспективите за финансиране на много места по света изглеждат „мрачни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG