Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът постанови, че 90 делегати на извънредния конгрес на БФС са били нередовни 


Президентът на БФС Борислав Михайлов
Президентът на БФС Борислав Михайлов

Общо 90 от гласовете, подадени на извънредния конгрес на Българския футболен съюз (БФС) на 12 октомври са били нередовни, постанови Софийският градски съд (СГС).

По тази причина магистратите отмениха всички решения, взети на общото събрание, което преизбра Борислав Михайлов за президент на БФС с минимална преднина пред опонента му Димитър Бербатов.

До делото се стигна, след като аматьорският футболен клуб Балкан (Варвара) обжалва избора на Михайлов, защото делегатът на отбора не беше допуснат на конгреса. Съдът сега приема, че той правилно не е бил допуснат да гласува, но постановява, че други десетки делегати неправомерно са участвали в събранието.

Според Устава на БФС всеки от излъчените делегати трябва да участва в управителен орган на клуба, който представлява. Според СГС 90 от гласувалите не са отговаряли на това условие. Сред тях са представителите на "Лудогорец", "Локомотив" (Пловдив), "Септември" (Симитли), "Литекс" (Ловеч) и 86 аматьорски клуба.

Решението не е окончателно и футболният съюз може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Претендентът за президентския пост в БФС Димитър Бербатов коментира съдебното решение, посочвайки, че "единственият възможен изход от кризата е незабавно провеждане на честен изборен конгрес".

"Обжалването на съдебното решение само ще покаже, че Михайлов и компания не милеят за благото на българския футбол, а за постовете си в БФС. Това ще бъде безсмислено удължаване на агонията им с предизвестен край, което ще бъде пагубно за българския футбол", каза Бербатов в свое видеообръщение в петък.

Бившият национал призова президентът на футболния съюз и членовете на Изпълкома да подадат оставки.

Борислав Михайлов е начело на БФС от 2005 г., когато успя да свали от власт покойния Иван Славков-Батето със 194 на 133 гласа. Следващите си победи Михайлов постигаше с над 80% мнозинство. Разликата, с която спечели срещу Бербатов, е най-малката досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG