Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фич" потвърди дългосрочния рейтинг на България с положителна перспектива


Офисите на агенция Фич в Ню Йорк. Снимката е илюстративна.

Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - ВВВ с положителна перспектива, съобщават от министерството на финансите.

Мотивите за оценката на рейтинговата агенция са "силна външна и фискална позиция, политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет", съобщават от ведомството.

Положителната перспектива отразява плановете за членство в еврозоната и това, че властите остават ангажирани с приемането на еврото до 2024 г.

От рейтинговата агенция не очакват забавяне с повече от една година на приемането на еврото. Такова закъснение би имало в случай, че страната не успее да изпълни критериите за конвергенция през 2023 г. В същото време от агенцията считат, че на ниво ЕС има ясен ангажимент за ускоряване на този процес.

Fitch Ratings прогнозират растежът на БВП да се забави до 3% през 2022 г. от 4,2% през 2021 г., тъй като по-високата инфлация и по-слабото външно търсене влияят съответно на потреблението и външната търговия на страната.

Агенцията прогнозира, че бюджетният дефицит ще се увеличи до 4,9% от БВП през 2022 г., от 4,1% през 2021 г., движен предимно от мерките за подкрепа. Те очакват, че дефицитът ще намалее до 2,9% от БВП през 2023 г., с намаляване на натиска върху разходите.

Въпреки по-големите дефицити, нивото на държавния дълг на България ще остане много ниско в сравнение със страните от ЕС и тези с рейтинг „ВВВ“, съобщават "Фич".

Политическата несигурност остава важен негативен риск. Отново възникналите перспективи за нови избори могат да забавят усвояването на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше окончателно одобрен през април, пише в съобщението на финансовото министерство.

Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са значително забавяне на присъединяването към еврозоната или голям неблагоприятен макроикономически шок, което би намалило значително средносрочните перспективи за растеж в сравнение с текущите очаквания на рейтинговата агенция, поясняват от ведомството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG