Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският премиер предложи Великобритания да обучава украински военни


Борис Джонсън посети Киев на 17 юни.
Борис Джонсън посети Киев на 17 юни.

Британският премиер Борис Джонсън предложи да започне програма за военно обучение на украински военни по време на посещение в украинската столица на 17 юни, което не беше предварително оповестено. Той се срещна и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

„Моето посещение днес, в дълбините на тази война, е да изпратя ясно и просто послание на украинския народ: Обединеното кралство е с вас и ние ще бъдем с вас, докато в крайна сметка победите", каза Джонсън.

Това е второто му пътуване до Киев, откакто Русия нападна Украйна през февруари. Великобритания е един от най-големите поддръжници на военните усилия на Украйна сред европейските нации, като изпраща тежка артилерия и противотанкови оръжия.

Предложената тренировъчна програма на Обединеното кралство може да поеме до 10 000 войници на всеки 120 дни, съобщават от екипа на Джонсън. Всеки войник ще прекара три седмици в обучение по бойни умения за фронтовата линия, след това ще мине базово медицинско обучение, следват учения по киберсигурност и тактики за противодействие на експлозивите.

Украйна губи хиляди от най-добрите си войници в Донбас в източната част на Украйна, където в момента са концентрирани военните действия. Зеленски каза, че около 100 украински войници умират всеки ден.

Военни експерти описват сраженията в Донбас като война на изтощението, където страната с повече въоръжение и войници в крайна сметка ще победи.

Русия и Украйна вече използват от по-малко опитните си войници след тежките загуби, които и двете страни понесоха.

Джонсън каза, че тренировъчната програма ще помогне „да се промени разпределението на силите в тази война, като се развие най-мощната от силите – тази на украинската решителност за победа“.

Мини по плажа. Лятото в Одеса дойде, но не и туристите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG