Връзки за достъпност

Извънредни новини

България да окаже военна помощ на Украйна и да модернизира армията си, призовават бивши министри


Парад на Българската армия (илюстративна снимка).
Парад на Българската армия (илюстративна снимка).

България трябва да изрази категорична солидарност с Украйна по време на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, включително да предостави необходимите на украинците въоръжение и боеприпаси. Това призовават четирима бивш външни министри и шестима бивши министри на отбраната - Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев.

“Политическите партии в България трябва да осъзнаят своята отговорност за гарантиране на сигурността на страната в новите условия. Те трябва да гарантират, че разразилата се политическата криза няма да засегне негативно сферата на отбраната”, казват десетимата бивши членове на Министерския съвет в свое отворено писмо, разпространено в понеделник.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия разделя управляващата коалиция в България. БСП категорично се провипоставя на такова решение. В началото на май мандатоносителите от “Продължаваме промяната” предложиха компромисен вариант - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше гласувано в парламента.

Бившите министри на външните работи и она отбраната в редица правителства през последните десетилетия настояват и за “ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се гарантира сигурността на страната в тази критична ситуация”.

“Необходимо е приоритетно приемане на адекватно финансирана програма за превъоръжаване и мотивация на хората в униформа, която наистина да отговаря на потребностите на времето. Призоваваме за спешни действия по противодействие на руските информационни операции срещу българските интереси”, се казва още в писмото.

Бившите министри отбелязват, че в навечерието на срещата на върха на НАТО светът става свидетел на ескалация на войната в Украйна, при която “руската армия изгаря с огън земята на суверенна Украйна без да се съобразява с елементарни норми за защита на цивилно население, болници, училища, религиозни и културни обекти”.

Авторите на писмото посочват и, че след Донбас Москва “ще опита да продължи агресията в Черноморското направление към Одеса и Молдова”.

Бившите български министри изразяват надежда, че съюзниците в НАТО и ЕС ще дадат “решителен отговор на засиленото хибридно въздействие на Кремъл чрез пропаганда, дезинформация, ограничаване на енергийни доставки и създаване на условия за засилен мигрантски натиск”.

“Противодействието на информационната война на Русия е особено важно в България, където виждаме задълбочаващо се разделение в обществото и опити за дестабилизация на страната.”

Като сериозен проблем десетимата посочват и съветското въоръжение, което по думите му продължава да бъде “гръбнак” на Българската армия, въпреки че “тези оръжия все повече се превръщат в препятствие за пълноценното интегриране в съюзната отбрана, което намалява и възможностите да ни бъде оказвана подкрепа в случай на заплахи за сигурността ни”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG