Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предложенията на Франция за Северна Македония са "най-добрите до момента", каза Радев


Президентът Румен Радев говори пред българските медии по време на регионалния форум "Три морета" в Рига.
Президентът Румен Радев говори пред българските медии по време на регионалния форум "Три морета" в Рига.

Предложението на френското председателство на Съвета на ЕС Брюксел да стане гарант за изпълнението на българските условия за вдигане на ветото над преговорите за евроинтеграция на Северна Македония е най-доброто до момента. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", на която тази година домакин е Латвия.

“Предложенията по френското председателство са най-добрите до момента, те са най-справедливите. Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС. Това не е просто двустранен спор за история между България и Република Северна Македония”, коментира държавният глава.

Междувременно стана ясно, че проект за двустранен протокол между София и Скопие вече е внесен в Комисията по външна политика в парламента, но все още не е насрочено заседание, на което документът да бъде обсъден.

Радев каза в понеделник, че въпросният проект не трябва да споменава за “малцинство”, а за “равноправие на българите” в Северна Македония. Той призова Министерският съвет и парламентът да се произнесат дали двустранният протокол отстоява българския интерес.

“Оттук нататък на негова основа трябва да се градят всички отношения към Република Северна Македония... Насочете вниманието си натам”, добави президентът.

Той разкритикува за пореден път правителството на Кирил Петков заради подхода му по темата. Кабинетът реши да остави на депутатите всички решения, свързани с българското вето над европреговорите на Скопие. Според Радев правителството трябва първо да актуализира националната рамкова позиция по темата и едва след това да я изпрати за обсъждане в парламента.

“Сегашният път е обратният и той води до блокаж”, обобщи президентът, подчертавайки, че Министерският съвет е този, който трябва да вземе решение, а парламентът да го одобри.

По повод политическата криза, провокирана от оттеглянето на “Има такъв народ” от коалицията и поискания от ГЕРБ вот на недоверие на правителството, Радев коментира, че “ако продължава блокирането на работата на институциите и на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният вариант”. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите, след като взе участие в среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", на която тази година домакин е Латвия.

“Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите, и самият вот да бъдат насочени към решаването на интересите на хората“, каза още държавният глава. Според него “преди да говорим за дебати, гласуване, за предсрочен вот в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашното правителство и сегашния парламент и те не могат да избягат от тях”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG